Elkészült a szökőkút - Újabb turisztikai attrakció Sóstógyógyfürdőn

Az AQUARIUS Élményfürdő előtti területen elkészült a rendkívül látványos showelemeket bemutató új szökőkút, amely tematizált hang-, és fény effektekkel kiegészített vízjátékot mutat be. Sóstógyógyfürdő új turisztikai attrakcióját október 18-án este dr. Kovács Ferenc polgármesterrel elsőként a helyi sajtó képviselői tekinthették meg, de október 22-31. között bárki megcsodálhatja azt.

 

 

A szökőkút munkaterületét lehatároló kerítéseket a próbaüzem kezdetére elbontják, így a próbaüzem nyilvános, mindenki által megtekinthető lesz.

Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő szökőkút próbaüzem
Próbaüzemi időszak: 2021.10.22. - 2021.10.31.
Próbaüzem időszakában tervezett napi üzemidő: 10.00 - 20.30 óráig

A projekt részletei:

Nyíregyháza MJV Önkormányzata a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretén belül bruttó 1,444 milliárd forint, százszázalékos, vissza nem térítendő, európai uniós támogatást nyert Sóstógyógyfürdő komplex turisztikai fejlesztésére.

Az 1 444 603 078 Ft összköltségű, százszázalékos, vissza nem térítendő támogatásból megvalósuló beruházás elsődleges célja a jelenleg meglévő fő turisztikai attrakciók kiegészítése önállóan is vonzerőként értelmezhető, innovatív kínálati elemekkel.
A Turisztikailag frekventált térségek integrált termék- és szolgáltatás fejlesztése című GINOP-7.1.9 - 17 kódszámú felhívás keretén belül az Önkormányzat és konzorciumi partnere, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. Nyíregyháza, Sósótógyógyfürdő fejlesztését kívánja folytatni.

PROGRAM KERETÉBEN MEGVALÓSULÓ MŰSZAKI TARTALOM

A program keretében teljes egészében megújul a nyíregyházi AQUARIUS Élményfürdő előtti terület, melynek fő attrakciója a rendkívül látványos showelemeket bemutató szökőkút lesz. A mintegy 500 négyzetméter vízfelületű szökőkút tematizált hang-, és fény effektekkel kiegészített vízjátékot mutat be. A szökőkút Európában is ritkán látott, dinamikus vízképet képes megjeleníteni. A medencébe összesen 93 darab, víz alatti, szivattyúval megtáplált fúvókák kerültek. Mivel minden fúvókából kilépő vízsugár magasságát egymástól külön tudják szabályozni, így egy rendkívül látványos vízjáték jöhet létre.

 

 

A szökőkút másik különlegessége a 8 darab díszvilágítás, amely kandeláberen elhelyezett 2-2 darab kültéri hangszórókból szóló zenét lekövető vízjátékkal egészül ki. A vezérlő az előre feltöltött zeneszám ritmusára képes a vízjátékot megjeleníteni, így a zene ritmusával összhangban mozgó vízsugarakat láthatnak majd a látogatók.
A projekt keretében az alábbi elemek is elkészülnek:

• a Tófürdő bejárata előtt egy hosszanti csobogó is helyet kap, mely a korábban meglévő, a projekt keretében teljeskörűen felújított szökőkutakat köti össze;
• általános zöldfelület rekonstrukció a központi park és a víztorony előtti
területeken,
• a Svájci Lak előtt található parkoló és sétányrendszer részbeni újra burkolása,
• csapadékvíz-csatorna zárttá tétele és parkolók kialakítása a Hunguest Hotel Sóstó előtti szakaszon,
• öntöző hálózat került kiépítésre Sóstógyógyfürdő frekventált zöldfelületi részein;
• kerékpárkölcsönző és szervizpont kialakítása,
• 3 db automata működésű, nyilvános WC telepítése,
• trambulinpark a Szódaház utca előtti játszóparkban és a Blaha Lujza sétány elején található játszótéren.
A projekt megvalósítása során megtörténik a gyógyhely zöldterületeinek minőségi fejlesztése. A megvalósítás során 27 294 m2 területen történt gyepesítés, valamint 64 db lombhullató fa, 16 db örökzöldfa, 1879 db cserje és 503 db évelő növény ültetése történt meg.
SZÖKŐKÚT PRÓBAÜZEM
A kivitelezési munkálatok műszaki átadás-átvétele keretében az AQUARIUS Élményfürdő előtti szökőkút próbaüzemére 2021. 10. 22. napjától, 2021. 10. 31. napjáig tartó időszakban kerül sor. A szökőkút munkaterületét lehatároló kerítések a próbaüzem kezdetére elbontásra kerülnek, így a próbaüzem nyilvános, mindenki által megtekinthető.

A „Sóstógyógyfürdő komplex turisztikai fejlesztése” című, GINOP-7.1.9-17-2018-0005 azonosító számú projektről további információt olvashatnak a www.nyiregyhaza.huoldalon.

Fotó: Szarka Lajos