Innovatív életmentő eszközöket kapnak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei mentők

Az Országos Mentőszolgálat észak-alföldi mentőállomásainak felszereltsége új életmentő eszközzel bővül. A K&H országos, 50 millió forintos támogatásából kifejezetten a gyermekek méretéhez ideális lélegeztető kerül a régió 49 állomásának mentőautóiba.

 

 

Az Országos Mentőszolgálat 255 mentőállomásán 8500 mentődolgozó tevékenykedik, és a mentőegységek az elmúlt évben közel 1,2 millió beteget láttak el. A 112-es segélyhívásokon keresztül érkező életmentés mellett alapfeladatként olyan „mentő” és „őrzött” betegszállításokat is végeznek, ahol a beteg állapota miatt útközben is sürgős beavatkozásokra, vizsgálatokra lehet szükség. Az észak-alföldi régió három megyéjében 49 mentőállomás található, és összesen 143 mentőautóval teljesítenek szolgálatot. A K&H nyári  adományozási kampányával, amelyben az okoseszközös (mobiltelefonos és okosórás) fizetést ösztönözte, összesen 50 millió forint támogatást nyújtott az Országos Mentőszolgálatnak. Ennek keretében a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei mentők olyan újabb, innovatív életmentő eszközökhöz juthatnak, amelyeket kifejezetten a gyermekek és csecsemők lélegeztetéséhez terveztek. Méretében ugyanis igazodik a legkisebbek testi felépítéséhez, a nyomáshatároló szelep pedig megakadályozza, hogy a légutakat és tüdőt nagyobb nyomás érje.

„Ebben a régióban tavaly több mint 8,5 millió km-t tettünk meg, és közel 200 ezer esetet láttunk el. Ebből több mint 14 ezer alkalommal 18 év alatti gyermeket, ezen belül is 6217 esetben 6 év alatti gyermeket. Ahhoz, hogy az év minden napján a legváratlanabb helyzetekben is a legjobb ellátást tudjuk nyújtani három dologra van szükség: szakmai tudásra, lélekjelenlétre és mentéstechnikai eszközökre. Az éppen legkorszerűbb, innovatív eszközök használatához nyújt most segítséget a K&H támogatása, ami köszönetet érdemel, hiszen a gyermekek ellátása minden bajtársunknak szívügye” – tájékoztatott Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Horváth Magyary Voljc Nóra a támogatás kapcsán kihangsúlyozta: „Hosszú távon, 18 éve elkötelezettek vagyunk a hazai gyermekegészségügy támogatása mellett, és arra is törekszünk, hogy mindig az aktuális igényekre reagáljunk. Eddig több mint 100 millió forint értékben segítettük az Országos Mentőszolgálat munkáját a K&H gyógyvarázs programban. Ez alkalommal olyan innovatív eszközökkel bővül a mentőautók felszeretsége, amelyekkel a mentők gyorsabban és könnyebben elláthatják a legkisebb, legkiszolgáltatottabb betegeket. Egyúttal ügyfeleinkkel együtt köszönetet is mondunk a mentőknek a járvány alatti áldozatos munkájukért.”