Kinek, hogyan és miként lehet ideális a saját VPS megléte?

Mit jelent pontosan a VPS szolgáltatás, miben rejlik az alapvető hozzáadott értéke, és főként kiknek lehet indokolt fontolóra venni a hasznosítását? A cikkben ezekre a kérdésekre térünk majd ki részletesen is. Remélhetőleg ezzel sikerül átadni, mennyire komoly haszna lehet a saját VPS meglétének.

 

 

Kezdjük mindjárt azzal, hogy pontosan mi is az a VPS?

A VPS olyan, mint egy saját dedikált szerver rendelkezésre állása anélkül, hogy hardver vásárlására lenne szükség, amit aztán profi szerverteremben kellene elhelyezni. A szolgáltatás segítségével mindez hatékonyabban oldható meg.

Maga a VPS egy mozaikszó, az angol virtual private server szavak rövidítéséből származik. A szolgáltatás lényege pedig abban rejlik, hogy a nagy teljesítményű fizikai szervergépek önálló, elkülönített és kisebb erőforrásokkal rendelkező virtuális szerver segítségével lesznek helyettesítve.

Ezzel a teljesítmény szintje nem esik vissza egy cseppet sem, miközben maga a működtetés nagyságrendekkel költséghatékonyabb lehet.

Mi kell ahhoz, hogy saját VPS álljon rendelkezésre?

Meglehetősen könnyű dolgunk van ezen a téren, ugyanis manapság akad szerencsére megbízható, korrekt és tényleges minőséget biztosító szolgáltató. Példaként ott van a Rackhost, ahol a virtuális szerverszolgáltatás szintén magas színvonalon valósul meg.

Fontos továbbá azt előre kitalálni, hogy a szolgáltatás minőségét, komplexitását és volumenét tekintve alapvetően mire lehet szükségünk. Ugyanis a legtöbb esetben többféle csomag állhat rendelkezésre, amelyek közül aztán ki kell választani az ideálisnak vélt verziót.

Mindezen felül persze nem árthat felmérni előzetesen azt sem, hogy alapvetően kiknek jelenthet hozzáadott értéket a saját VPS rendelkezésre állása és alkalmazása.

 

 

Akiknél tényleg komoly potenciált és előnyt rejthet a saját VPS hasznosítása

Alapvetően a fejlesztők, webmesterek, illetve a viszonteladók számíthatnak abba a körbe, akiknél a saját VPS hasznosításának lehetősége nemcsak előnyös, de majdhogynem nélkülözhetetlen is manapság.

Mindezen felül azok is szóba jöhetnek lehetséges célközönségként, ahol nem árt a költséghatékony erőforrás, mivel az igényes weblapok üzemeltetését nem lehet közepes színvonalú opciókkal megoldani.

Számukra mindenképp könnyebbséget jelenthet, hogy saját VPS-t igényelni ma már elképesztően egyszerű. Ha megvan a kiválasztott szolgáltató, akkor csak standard adatok kitöltésére lesz szükség, és máris indítható a folyamat.

Érdemes lehet egyébként olyan szolgáltatóval megállapodni, amelyik XEN technológiát alkalmaz a virtualizációhoz. Ennek köszönhetően ugyanis  a virtuális szerver teljesítménye megegyezhet az egyedülálló fizikai eszköz teljesítményével, miközben kellően rugalmas és biztonságos lehet maga a működtetés.