Megtartották a Közellenség című előadás olvasópróbáját

A közelmúltban tartották meg a Közellenség című előadás olvasópróbáját a Móricz Zsigmond Színház Krúdy Kamaraszínpadán. Tasnádi István művét Horváth Illés állítja színpadra, a bemutató 2021. október 29-én várható.

 

 

A tizenhatodik század dereka táján élt Brandenburgban egy Kohlhaas Mihály nevű lókereskedő. Egy derék, becsületes, jómódú és jogkövető állampolgár, aki hitt a jogbiztonságban, abban, hogy helye van ebben a világban, hiszen elfogadja annak szabályait. Egyszer azonban súlyos sérelem éri, amikor a lipcsei vásárra menet Brandenburg és Szászország határán erkölcstelen gazemberek elkobozzák tőle két gyönyörű fekete lovát. S mivel Kohlhaas Mihály sehol nem talál jogorvoslatot, kénytelen átlépni minden határt és a maga öntörvényű módján keresni igazságát…
A rendkívül izgalmas és akciódús történet középpontjában egy olyan tragikus hős áll, akiről azóta egy pszichiátriai tünetegyüttest is elneveztek már, az úgynevezett Kolhaas-szindrómát. A kórosnak ítélt viselkedés sajátosságai közé tartozik a kitaszítottság élmény és a bosszúvágy, valamint hogy az egyén megszállottan ragaszkodik saját igazához és képes bármit elkövetni, hogy annak érvényt szerezzen.
A fordulatokban és érzelmekben egyaránt gazdag kortárs színdarabból készülő zenés előadás többek között azt az erkölcsi és létfilozófiai kérdést vizsgálja, meddig érdemes elmenni sérelmeink jóvátételéért. Mikor hatalmasodik el rajtunk úgy a bosszúszomj és igazságérzet, hogy önmagunkat tesszük tönkre vele? Mi vész el a küzdelemben, és vajon megéri-e?
A valós eseményeket feldolgozó történetből több mint húsz dramatikus feldolgozás, továbbá opera és film is készült, ebből is érződik milyen érdekfeszítő, mindannyiunk számára tanulságos és átélhető, örökérvényű problémakört feszeget.

 

Tasnádi István

KÖZELLENSÉG

Heinrich von Kleist elbeszélése nyomán

Kolhaas Mihály …………………………… GÉCZI ZOLTÁN m.v.

Csődör ………………………………………………..... ILLYÉS ÁKOS

Kanca ………………………..…..…KOVÁCS VECEI FANNI e.h.

Lisbeth ………..…………………………….... MUNKÁCSI ANITA

Herse, Sintér …………..……………………….. ISTVÁN ISTVÁN

Vencel, Nagelschmidt ………….…………ENŐVÁRI MIKLÓS

Luther Márton ………………………..……..… GULÁCSI TAMÁS

Fejedelem, Várnagy …………………………….. TÓTH KÁROLY

Kallheim …………..……………………….........….. SZÉLES ZITA

Siegfried, Kunz, …………………………….… GULYÁS ATTILA

Günther, Hinz ………….………………………. TAR DÁNIEL e.h.

Antónia nővér …………………… URBÁN-SZABÓ FANNI e.h.

Szomszéd …………………………………………FOREST CSABA

Csikós I. ………………………………………….. SIMON SÁNDOR

Csikós II. ………………………………….…… JAKAB ATTILA

Díszlettervező: Vereckei Rita

Koreográfus: Blaskó Borbála

Jelmeztervező: Gálvölgyi Anett, Miovác Márton

Zene: Zságer-Varga Ákos

Dramaturg: Sediánszky Nóra

Súgó: Nyomtató Enikő

Ügyelő: Sárközi István

Rendezőasszisztens: Antal Andrea

Rendező: Horváth Illés