Menő és egészséges - a hegyi kerékpározás előnyei

A hegyi kerékpározás kiváló hatással van a testre és lélekre egyaránt. A természetes környezet, a túra és a szintemelkedések során jelentkező kihívások teljesítése, alapvetően hozzájárulnak a fizikai erőnlét hosszú távú biztosításához, de segítenek a mentális jóllét fenntartásában is.

 

 

 

Ahogy összeszedjük az MTB által biztosított előnyöket, láthatjuk, hogy érdemes gyakran elmenni a hegyekbe bringázni.

A hegyi bringázás során mindenképpen számíthatunk pár pozitív dologra

A bringázás alapvetően igénybe veszi az izmokat, de ha egy kicsit keményebb terepre megyünk ki, akkor az már egyenesen erősítésnek fog számítani. A hegyi bringázás során a nehezített terepviszonyok megdolgoztatják mind a törzs, mind a kar, mind a láb izmait.

Természetesen mindezekkel a fogyást is segíti a montizás. Függetlenül attól, hogy nagy vagy kevésbé nagy intenzitással haladunk-e, a kerékpárral töltött minden idő centimétereket mínuszolhat az ember derekából. Bringázás közben 600-800 kalóriát is el lehet égetni óránként.

A bringázás az ízületeket is fitten tartja, de a betegségmegelőzésben is nagy szerepet játszik. A rendszeres testmozgás hatalmas előnyöket biztosít az egészség tekintetében is, ugyanis egyes kockázati tényezők jóval lecsökkennek a sportos életmóddal. A hegyi bringázás egy tipikusan olyan tevékenység, amit soha nem késő elkezdeni. Az, aki kezdetben nem is annyira járatos az MTB kerékpárok világában, annak is érdemes kipróbálnia a hegyekben történő bringázást.

A Kerekparom.hu: Kerékpár Webshop MTB kínálata mellett rengeteg olyan, kerékpározással kapcsolatos hasznos tanácsot is lehet kapni, amely segít elindulni az MTB kerékpározás világába.

A monti bringázás további előnyei

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a hegyekben történő bringázás rendkívüli módon segíti a mentális jóllétet, javítja a koncentrációt és segít a stresszoldásban. Az edzések önmagukban is javítják az önbecsülést, de egy-egy komolyabb táv vagy terep megtétele még pluszban hozzá fog járulni ahhoz, hogy biztosak legyünk magunkban. A hosszabb túrázások során kikapcsolhatunk, ami nem kérdés, hogy kiváló pihenésnek fog bizonyulni.

 

 

A kerékpározás a jobb testtartás kialakulását is segíti. Azzal, hogy a legtöbb izmot erősíti, egyértelműen biztosítja a szebb tartás elsajátítását mindenki számára.

Bár a bringázást alapvetően intenzív sportnak tekinthetjük, de azért érdemes tudni azt, hogy az intenzitás mértéke mindenki számára egyedileg megválasztható. Egy hegyi túra során lehetséges az is, hogy az intenzív és a kevésbé intenzív tekeréseket váltogatva teljesítünk egy-egy kitűzött célt.

...és ha teljesítettük, egészen biztos, hogy az alvással sem lesz gondunk. Jó eséllyel az étvágyunk is nőni fog, ezért a túrák előtt induláskor mindenképpen érdemes gondoskodni a megfelelő energia-utánpótlásról is, ha máshogy nem, gondoljuk végig, melyik kiváló étterembe térünk be utunk során barátainkkal.