Német vagy japán kést válasszak?

Amikor egy professzionálisan felszerelt konyhát szeretnénk létrehozni, az egyik fő dilemmát a megfelelő kések kiválasztása jelenti. A kés ugyanis nem lehet bóvli, nap mint nap dolgozunk vele, biztonságossá és kényelmessé kell tennie a konyhai munkát.

 

 

 

A késgyártás nem egyszerű feladat

Ahhoz, hogy egy konyhakés jó minőségű legyen, sokféle elvárásnak kell megfelelnie. A tervezés, a penge acélja, a markolat alapanyaga, a gyártási folyamatok, a minőségellenőrzés - számos olyan pont, ahol hibák következhetnek be. A hibák pedig hátrányosan befolyásolhatják a kés minőségét. Ezért is fordul elő, hogy nem minden késgyártó terméke felel meg a követelményeknek, vagyis alkalmatlan a hatékony és biztonságos munkavégzésre.

Népszerű gyártók esnek áldozatául a folyamatos árversenynek. Annak érdekében, hogy a termékeiket a versenytársaknál jobb áron tudják kínálni, olcsóbb megoldásokat keresve a gyártást távol-keleti gyárakban végeztetik el, ami sokszor a minőség rovására megy. A minőségromlást a forgalmazóknak is figyelembe kell venni, hiszen a vásárlók a panaszaikkal őket fogják újra és újra megkeresni. Csalódásuknak hangot adva sokszor magát a forgalmazót hibáztatják, nem kis presztízsvesztést okozva az adott cégnek.

Milyen késmárkát érdemes választani?

Európában 4-5 olyan vezető márka van, amelynek megbízható és kiváló minőségű termékei még nem okoztak problémát. Európa vezető finomacéláru üzlethálózata, az Extrametál.hu is kizárólag olyan gyártók termékeit forgalmazza, melyek az alapos minőségellenőrzésen és a teszteken folyamatosan kiváló eredményeket érnek el. Ezek a kések a csúcskategóriás japán Tojiro, a felső kategóriás német Wüsthof, a felső-középkategóriás svájci Victorinox és a középkategóriás portugál ICEL.

Ezek közül a japán és a német kések azok, amelyekkel a legtöbbször találkozhatunk, ha minőségi szakácskést szeretnénk vásárolni.

 

 

A japán Tojiro

A márka története 1955-ben kezdődött egy rozsdamentes acélból készült gyümölcskéssel. Bár sokan nem tartják elég élesnek a rozsdamentes acélt a szénacélhoz képest, a cég azóta is ebből készíti a használó kezébe kényelmesen illeszkedő kések pengéjét. Köszönhetően az eredetileg szamuráj kardok (katana) készítéséhez szükséges technológiának, egy könnyed, vékony pengéjű kést kapunk kézhez, ami élménnyé teszi a szeletelési munkát.

A német Wüsthof

A solingeni családi tulajdonban lévő manufaktúrában már 1814 óta készítik a Wüsthof márka kiváló minőségű késeit. A német kések a japánnál vastagabbak, a pengék acélja nem olyan kemény, emiatt a vágóél könnyebben elhasználódik, gyakran kell élezni.

Összességében elmondható, hogy egyik acél sem nevezhető tökéletesnek - mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya. Viszont egy kellő gyakorlattal rendelkező szakács el tudja dönteni, hogy az egyes konyhai műveletekhez melyik felel meg jobban. A Wüsthof termékeit Michelin csillagos éttermekben használják, hiszen megbízható minőségükkel a szakma csúcsát képviselik.