A pálinkaválasztás izgalmai és érdekes kérdései

Ha Magyarország nevéhez köthető szeszes italt akarunk megnevezni, akkor bizonyára mindenki a pálinka nevére gondol másodperceken belül. Leginkább ezért gondoltuk azt, hogy külön bejegyzésben is kellene foglalkoznunk a pálinka méltatásával.

 

 

 

Ez a cikk egyfajta óda, dicshimnusz és elismerő tisztelgés azelőtt, amit a pálinka jelent sokak számára. Mindezen felül megemlítünk majd néhány ismert és elismert pálinkafajtát is, mintegy kedvcsinálóként.

Méltassuk egy kicsit a Magyarország nemzeti italaként aposztrofált pálinkát

Van, aki csak különleges alkalmakkor fogyasztja, mások pedig akkor, amikor csak lehet. Van, aki szereti pálinkával kezdeni a hamisítatlan, közös családi ebédeket, mások pedig amondóak, hogy a szombat reggel ne induljon ízes pálinka nélkül.

Amiben megegyezhetünk, hogy a pálinka tényleg olyan szeszes ital, amely egyértelműen hozzánk, magyarokhoz köthető. Már csak annak fényében is, hogy mostanság valóságos pálinkaforradalomnak lehetünk szemtanúi.

Tényleg gyors tempóval jelennek meg azok az innovatív kis egységek, akik minden szeretetet, lelkesedést és újító szellemiséget képesek belevinni a pálinkakészítés művészetébe.

Ha már pálinkaválasztás, akkor az íz kérdése gyakorlatilag megkerülhetetlen

Egy igazi ínyenc valósággal szomjazza annak a lehetőségét, hogy minden elérhető fajta gyümölcspárlatot megkóstolhasson. Beleértve az olyan hagyományos pálinkaízesítéseket, mint például az alma, szilva, körte, vagy a kajszibarack. Az iDrinks honlapon elérhető pálinkafajták széles köre biztosítja azt, hogy mindenki megtalálja a neki legmegfelelőbb ízesítést.

Nem számít csodának persze az sem, ha időről időre cseresznye, málna és szamóca felhasználásával készült pálinka is a pohárba kerülhet. Aztán a valódi izgalmak mondhatni ezután kezdődnek csak, hiszen meglepő sokszor az, hogy mennyire sokféle gyümölcsből készülhet pálinka.

Említhetők példaként a vadon termő gyümölcsök. Vagyis az, hogy ma már adott esetben a bodza, kökény vagy vadmálnapálinka sem kelt túlzottan nagy meglepetést. Sokkal inkább vágyat ébreszt az emberben, hogy lehetősége nyíljon a kóstolásra. Ez a fajta változatosság, ami tényleg gyönyörködteti azokat, akik előszeretettel kóstolnak meg újabb és újabb pálinkafajtákat.

 

 

Pálinka mustra, avagy melyek az igazán népszerű változatok manapság?

A hagyományos értelemben vett pálinkafajták és típusok mellett sokaknál az ágyas, vagy adott esetben a mézes pálinka a tökéletes kedvenc. Mások pedig egy-egy márkára esküsznek.

Elég csak megemlíteni a szatmári szilvapálinka, a gönczi barackpálinka, vagy mondjuk a szabolcsi almapálinka nevét ahhoz, hogy a beszélgetőpartner máris igenlően helyeseljen az invitálásra.

Hasonló lehet persze a helyzet az olyan különlegességekkel is, mint például a békési szilvapálinka, a kecskeméti barackpálinka, vagy mondjuk az újfehértói meggypálinka.