Hogy válasszak a nyugdíjbiztosítások közül?

Ezzel a cikkel segítünk neked abban, hogy tudj választani a nyugdíjbiztosítások közül. Sajnos ma már szinte tény az, hogy amikor a mai 30-40 évesek nyugdíjba mennek, már nem lesz olyan világ, mint ma. És itt most nem csak a környezetünkre, a klímára kell gondolni, hanem arra is, hogy a nyugdíjrendszer milyen lesz.

 

 

Sajnos az a prognózis, hogy 30-40 év múlva már nem tud majd az akkori idősekről gondoskodni az állami nyugdíjrendszer. Ha nem csak vegetálni szeretnénk életünk utolsó éveiben (és ki szeretne), akkor szükségünk lehet öngondoskodásra. De milyen lehetőségeink vannak? Mit tehetünk, és mikor érdemes belekezdeni? Utánajártunk, mutatjuk!

Nyugdíj-előtakarékosság

Ha megnézzük a piacot, akkor rögtön három terméket is találunk, ami segít a nyugdíjunk kiegészítésében. Ott van az önkéntes nyugdíjpénztár, amibe be tudunk lépni, de nyithatunk nyugdíj-előtakarékossági számlát is. Vagy pedig választhatjuk a nyugdíjbiztosítást.

A cél mindhárom esetében ugyanaz: valahogy kiegészítő jövedelemhez jutni, megteremteni életünk végére az anyagi biztonságot. Nem akarunk életünk alkonyán azzal törődni, hogy az aprópénzt számolgatjuk a bolt előtt állva. Bár cél lehet, nincs nagyon nagy esélyünk arra, hogy a nyugaton ismert nyugdíjas éveket éljük majd. Viszont igen is már elég korán tehetünk azért, hogy ne kelljen belekeserednünk az életbe az utolsó éveinkre.

 

 

A nyugdíjbiztosítások

Az életbiztosítások egyik speciális típusáról van szó. Fő célja a megtakarítás. Még az államtól is bezsebelhetünk hozzá plusz támogatást. Méghozzá adókedvezmény formájában, mely a befizetett összegek után jár.

Van lehetőségünk rendszeres vagy akár csak eseti jellegű megtakarításra is. A legtöbben ezek kombinációját választják: van egy havi fix befizetésük, és néha utalnak a számlára nagyobb összegeket is. Ez utóbbinak általában a fő célja az, hogy kimaxolják az állami adókedvezmény mértékét, mely egy jelentős plusz lehet. És épp ez az (az adókedvezmény), ami annyira népszerűvé teszi a nyugdíjbiztosításokat a piac többi szereplőjével szemben. Ha még nem tetted, köss nyugdíjbiztosítást a Banknavigator segítségével te is.

Optimális esetben a futamidő vége egybeesik a nyugdíjba kerüléssel, de ez sok esetben nem így van. Ennek oka, hogy sokan későn kezdenek bele az öngondoskodásba. Persze ekkor is van lehetőség felvenni a megtakarításokat a nyugdíj beköszöntekor, de ez plusz költséggel jár. Hogy miért? Hát azért, mert ha 10 éven belül hozzányúlunk a megtakarításhoz, akkor kamatadót kell fizetni. Ez a biztosítás bármikor felvehető, akár a 10 év lejártát megelőzően is. De ekkor számolnunk kell azzal, hogy nem annyira fogja megérni. Mert ekkor nem csak a kamatadót kell kifizetni, hanem még az adókedvezményt is.

Hogy válasszunk a nyugdíjbiztosítások közül?

A fenti linken a legegyszerűbb. Nézd meg a hozamokat, a költségeket. És fontos, hogy kezdj bele mielőbb!