Milyen megoldások léteznek az árnyékolásra?

A kíváncsi tekintetek és a túl erős napfény ellen ablakainkat ellátjuk valamilyen árnyékolástechnikai eszközzel.

 

 

A klasszikus sötétítő függöny mellett még számos lehetőség közül választhatunk, ha ki akarjuk zárni a meleget, vagy csak sötétíteni szeretnénk otthonunk egy-egy helyiségében.

Az RS Ablak munkatársai számba vették, hogy milyen lehetőségek jöhetnek szóba ma az árnyékolástechnikára, Önnek már csak ki kell választania a legszimpatikusabbat.

Redőny

Évek óta az egyik legnépszerűbb megoldás a redőny. Nem meglepő, hiszen jól árnyékol, ellenáll az időjárás viszontagságainak, és akár betörés ellen is védelmet nyújt.

Alapanyaga változatos, hiszen készülhet fából, műanyagból, de akár alumíniumból is.

Vannak, akiknek a redőny tokja nem annyira esztétikus látvány, de ma már azt is eldönthetjük, hogy a tok belül vagy kívül helyezkedjen el, vagy vakolható legyen, ezzel teljesen eltüntetve a szem elől.

A klasszikus a kézzel működtethető változata a redőnynek, de akár motoros redőnyt is be tudnak szerelni a szakemberek, amit távirányítóval lehet vezérelni. További előnye, hogy besegít a hőszigetelésbe: a hideg/meleg levegőt kint tartja, a lakásból viszont nem engedi kiszökni a meleget/hideget. Emellett felfogja a kinti a zajokat és a port. Könnyen tisztítható, és kezelhető.

Az RS Ablak az ön személyre szabott igényeinek megfelelő megoldást tudja kínálni akár ablakcseréről, akár árnyékolástechnikáról legyen szó.

 

 

Reluxából roló vagy roletta

A ‘90-es évek oly népszerű sötétítőjének, a reluxának a legújabb generációja a roló. Ez nem lamellákból áll, hanem általában valamilyen textilből, így a tisztítása lényegesen egyszerűbb.

Míg a reluxa beszerelését szakember végezte, a rolót házilag, fúrás nélkül bárki felhelyezheti az ablak belső oldalára. Általában tépőzárral felhelyezhető, méretre vágható, így a nem szabványméretű ablakokhoz is kiváló választás.

Változatos színekben és mintákban kapható, így könnyen lehet akár évszakokhoz vagy az ünnepekhez váltogatni.

Olcsó és gyors megoldás a sötétítésre, de az olcsóságért cserébe nem szabad túlbecsülni a tartósságát.

Hőszigetelésre nem mindegyik típusa alkalmas. Bár a rolók többsége textilből készül, kedvelt alapanyag a bambusz és az alumínium is.

Bambusz roló: strapabíróbb, mint a textil változat, többféle színben és méretben elérhető
Alumínium roló: talán a legidőtállóbb alapanyag, amellett, hogy a legjobban árnyékol, és hőszigetel is. Tetőtéri ablakokra csak ezt a típust szerelik.

Személyre szabva

Amikor le kell tennie a voksot, hogy redőnyt vagy rolót választ, az ablak elhelyezkedése, mérete mellett az is fontos kérdés, hogy a fényt megszűrni szeretné-e, vagy teljesen kiszűrni, és elvárás-e az árnyékolótól a hő,-és zajszigetelés.

Most már csak azt kell eldöntenie, hogy szerelés nélküli, könnyen variálható sötétítőt szeretne-e, vagy az a fontos, hogy a beruházás végeredménye több évtizedre szóló legyen.