Nyíregyházán nyílt meg az ország 16. befogadó játszótere

Az idei évben a harmadik, összesen pedig immáron a 16. befogadó játszótér nyitotta meg kapuit ezúttal Nyíregyházán, a Kossuth utca és Sarkantyú utca sarkán. Az inkluzív közösségi teret Bánhegyi Zsófia, a Szerencsejáték Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója és dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere adta át. Az eseményen beszédet mondott dr. Szabó Tünde országgyűlési képviselő is.

 

 

A nyíregyházi, Krúdy Gyula Gimnázium mögött található befogadó játszótérre látogatók egy igazi időutazásban vehetnek részt. A helyszínre érkezők találkozhatnak az elmúlt ötven év estimeséinek számos főszereplőjével, mint a TV Maci, a Süsü, a Pom Pom, valamint a Mézga család, de a játékokon megelevenednek a magyar népmesék karakterei is. A témakör és az eszközök kiválasztásakor azon túl, hogy a fogyatékossággal élő (atipikus) és ép (tipikus) gyermekek együtt tudjanak játszani, szempont volt az is, hogy minél szélesebb korosztály érdeklődésére számot tartó elemek kerüljenek telepítésre. Hazánkban ugyanis a 14 év alatti gyermekek közül minden tizenötödik érintetett a fogyatékosság valamely típusával. 

A már elkészült, a mostani átadásával együtt tizenhat befogadó játszótér (Budapest III., IV., VIII., XVI., XVIII., XXI., XXII. kerület, Veszprém, Miskolc, Pécs, Sopron, Kaposvár, Debrecen, Tiszaföldvár-Homok, Esztergom, Nyíregyháza) mellett idén – a tervek szerint - további létesítmények nyitják meg kapuikat: egy Egerben, egy pedig Győrben.

„Ahogyan a program mottója is hirdeti „Nem az a fontos, ami elválaszt, hanem az, ami összeköt!” – hangsúlyozta Bánhegyi Zsófia. A Szerencsejáték Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója hozzátette: „állami vállalatként felelősségünk van a társadalom széleskörű szemléletformálásában, amelynek kiemelt eleme befogadó játszótér-építési programunk. Mára eljutottunk oda, hogy a hazánk különböző városaiban elérhető tizenhat játszótérnek köszönhetően több mint tízezer ép és fogyatékossággal élő gyermeknek van lehetősége a közös játékra.”

A játszóterek építése során annak érdekében, hogy az egyetemes tervezés* szabályai maradéktalanul érvényesüljenek a Szerencsejáték Zrt. szoros szakmai partnerségben működik együtt a Mozgássérültek Budapesti Egyesületével (MBE), az Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközponttal (ETIKK), valamint az Egyetemes Tervezés a Fogyatékossággal Élők Szolgálatában Egyesülettel.

 

 

Dr. Kovács Ferenc polgármester az átadón elmondta: „Nagy öröm számomra, hogy a Szerencsejáték Zrt. „Játék összeköt” programjában Nyíregyházán is megépülhetett egy befogadó játszótér. Szép példája ez a társadalmi felelősségvállalásnak, amit jó szívvel támogatott az önkormányzat. Minden fejlesztés nagy öröm, de ezek közül is kiemelkedő, amikor a gyermekeknek épül modern és biztonságos új játszóhely. Ezzel a befogadó játszótérrel amellett, hogy az esélyegyenlőség legszebb példájaként az ép, és a fogyatékkal élő gyermekek együtt játszhatnak majd, egy újabb közösségi tér is született, ahová szívesen jönnek el a szülők is.”