Oázis tűzőhab, a népszerű virágkötészeti alapanyag

A gyártó miatt oázisnak is nevezett tűzőhab népszerű a virágkötők, a dekoratőrök és a DIY kedvelőinek körében. Cikkünkben minden fontos információt elárulunk ezzel a remek kellékkel kapcsolatban.

 

 

Mire jó a tűzőhab? A tartós és könnyen szállítható díszek elkészítéséhez tökéletes. Lakásdekorációhoz, esküvői asztaldíszhez és koszorúkhoz egyaránt jó választás. A tűzőhab segítségével a dekoratőrök, a virágkötők és a kreatív hobbik szerelmesei tartósabb virágkompozíciókat tudnak készíteni.

Szürke, fehér vagy zöld színű tűzőhab?

Kétféle tűzőhab kapható, az egyik fajta száraz virágokhoz ideális, a másik vágott virágokhoz. A száraz virágokhoz ideális változat szürke vagy fehér színű, a vágott virágokhoz alkalmas tűzőhab pedig zöld színű. Utóbbit vizes oázis tűzőhabnak is szokták nevezni. A zöld színű, nedves tűzőhab frissen tartja a vágott virágokat.

Formák tekintetében ma már szinte minden változatot be lehet szerezni. Ha mégsem sikerül megtalálni a megálmodott változatot, akkor könnyen kialakítható egy vágóeszköz segítségével a vágyott forma. A formázáshoz segítségül műanyag vagy üvegformák is használhatóak. Például, ha kör alakú tűzőhab szükséges, akkor egy üvegpohár kiváló segítséget nyújt a formázáshoz.

Fontos, hogy a tűzőhab kellően megszívja magát vízzel

A vágott virágokhoz használt tűzőhab nedvesítésére bőven kell időt szánni. Fontos, hogy a tűzőhab kellően megszívja magát vízzel. Az áztatáshoz érdemes nagy méretű edényt használni. További jó tanács, hogy nem szabad a víz alá nyomni, egész egyszerűen csak bele kell mártani a vízbe, és hagyni kell, hogy magától elmerüljön. Nem szabad gyorsítani a folyamatot. Honnan lehet tudni, hogy mikor szívta meg magát kellően? Ha már mindenhol sötét zöldre változott a színe.

 

 

Ahogy már említettük, tűzőhabok különféle méretben és formában kaphatóak. Ennek köszönhetően bármilyen méretű és formájú dísz könnyen elkészíthető belőlük. A DekorPlaza.hu oldalán található jelenleg az ország legnagyobb választéka. A tűzőhabot először érdemes egy tartóba helyezni, és ezt követően kezdődhet a növények formában rendezése. Fontos, hogy a tartó tökéletesen illeszkedjen a virágok stílusához. Jó választásnak bizonyul erre a célra a természetes mintázatú kaspó, illetve az agyagcserép.

Nedves állapotban könnyen lehet formázni

A vágott virágokhoz használt tűzőhab a nedvesítést követően kicsit összeesik. Érdemes kinyomkodni belőle a felesleges vizet. Ráadásul nedves állapotban könnyen lehet formázni. Mire kell figyelni a virágok tűzőhabba helyezése során?

Különösebb szabálya nincs a virágok tűzőhabba történő helyezésének. Egy dologra érdemes talán figyelni, a vágott virágok esetében a szárakat javasolt ferdén visszavágni. Ezzel azt érhetjük el, hogy a virágok könnyebben meg tudják magukat szívni vízzel, így tovább maradnak frissek. A száraz virágok esetében értelemszerűen nem kell erre ügyelni.