CSERESZNYÉSKERT bemutató a nyíregyházi színházban

2021. december 17-én mutatta be a Móricz Zsigmond Színház  Anton Pavlovics Csehov CSERESZNYÉSKERT című komédiáját, Czukor Balázs rendezésében.

 

 

...Egyszer volt a Kert. A Kert, ahol gyerekek voltunk, ártatlanok és önfeledtek, hittünk az életben és önmagunkban; a Kert, ahol minden lehetségesnek látszott, ahol még egésznek tűnt az, ami később menthetetlenül eltört. Erre a Kertre jó volt visszagondolni, álmodozni róla, vágyódni utána, végső menedéknek hinni. És ez a Kert most talán örökre elvész…

Egy valaha jobb napokat látott földbirtokos család otthona elvesztése előtt áll; ha sürgősen nem tesznek valamit, meg kell válniuk a környék büszkeségétől, a messze földön híres cseresznyéskerttől, s vele együtt életük utolsó stabil pontjától. És ők éppen cselekedni képtelenek: sem fenntartani nem bírják korábbi életformájukat, sem változni nem tudnak az új kor igényei szerint.

Csehov halhatatlan klasszikusában régi és modern, humánum és könyörtelen praktikum, álmok, vágyak, önzések és rajongások, egymást kergető vagy éppen kijátszó férfiak és nők csapnak össze, míg a tét végig ugyanaz: megmaradhat-e a híres kert, önazonosságuk, hajdanvolt reményeik szimbóluma?  

A megkerülhetetlen változások és az idővel folytatott örök harc groteszk tragikomédiáját a Nyíregyházán először dolgozó Czukor Balázs állítja színpadra, a kert úrnőjét, Ranyevszkaját, az egyik leghíresebb Csehov-hősnőt Széles Zita alakítja.

Fotó: Kazai Béla

Képek: