Idén is karácsonyi ajándékcsomaggal kedveskedik az önkormányzat a nyíregyházi nyugdíjasoknak

Karácsonyi Forgatag 2021 November 28-án, advent első vasárnapján ismét ünnepi díszbe „öltözik” a város. A fények felkapcsolásával és az első gyertya meggyújtásával kezdetét veszi az adventi ünnepvárás a város főterén.

 

 

Belvárosi fények

Idén az önkormányzat épületének homlokzatára több mint 1 kilométernyi fényfüzér díszítés került, a város karácsonyfáját pedig közel 3 kilométernyi fény teszi különlegessé. A belvárosban és környékén 116 kandelábert díszítenek fénymotívumok, továbbá az itt található fákat 72 világító óriásgömb ékesíti. A Kossuth téren 9 nagy fát dekoráltak ebből 3 egyenként 1-1 kilométernyi fénydíszítést kapott. A főtéren kihelyezett árusító pavilonok közel 300 négyzetméter fényháló és több mint 100 méter fényjégcsap díszítést kaptak. A NYÍRVV Nonprofit Kft. munkatársai ebben az évben összesen több mint 12 kilométer fényfűzért helyeztek el a belvárosában. Az ünnepi fények vízkeresztig megcsodálhatók.

„Karácsonyi sétány”

Az ünnepi látványosságokat a Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület felajánlásának köszönhetően idén is 20 db kis gyökeres fenyőfa egészíti ki. Az un. kreatív dézsás fenyőfákat a NYÍRVV szakemberei fényfüzérrel díszítik, a további díszítést a nyíregyházi óvodások képzeletére, kreativitására bízzák, akik saját díszeikkel öltöztetnek pompás karácsonyfákat. Adventet követően a kis fenyőket az óvodák ajándékba kapják, így az óvodások, saját óvodájuk udvarán ültethetik azt el.

Kossuth téri forgatag

A Kossuth téren az adventi forgatag részeként 18 faházban, mintegy 25 ajándékárus portékái között válogathatnak majd az érdeklődők. A karácsonyi hangulatot megidéző ételek – kürtőskalács, lepények, sült hal, halászlé, – valamint italok – díjnyertes pálinkák, forralt borok várják a városlakókat. A gasztronómiai különlegességeken kívül a karácsonyi ünnep dekorációi és ajándékai is beszerezhetők a téren. Mindemellett az Aranykapu Népművészeti Egyesület alkotói, valamint a Made In Nyíregyháza helyi kézműves termékeit értékesítő árusok is kínálják portékáikat december 31-ig. Ebben az évben a forgatag egy új látványossággal is bővül, ugyanis a városlakók a Kossuth téren felállított 30 méter magas óriáskerékről csodálhatják meg Nyíregyháza belvárosát, november 19-től egészen január 31-ig.

A hagyományokhoz híven az idei éveben is hétről hétre meggyújtjuk a gyertyákat a város adventi koszorúján.

Kossuth téri programok

november 28. (vasárnap) – 16.30 óra
Ünnepi fények felkapcsolása
Ökumenikus adventi áhítat
Első adventi gyertya meggyújtása
Csernák Mónika és Tibor „Romantikus duettek” előadása

december 5. (vasárnap) – 16.30 óra
Második adventi gyertya meggyújtása
Mentha Project kis-koncert

december 12. (vasárnap) – 16.30 óra
Harmadik adventi gyertya meggyújtása
Melounge Trio kis-koncert

december 19. (vasárnap) – 16.30 óra
Negyedik adventi gyertya meggyújtása
Kazár Tíciána és a Tamás Combo előadása

„Karácsonyi Varázslat”

November 27-től ünnepi programsorozat és adventi kiállítás várja az érdeklődőket a Kállay Gyűjteményben. A programok során kézműves foglalkozások, ajándékkereső játékok, zenés műsorok várják a városlakókat.

Ajándék lapcsánka

Az önkormányzat a korábbi évek hagyományaihoz híven az adventi időszakban idén is frissen sült lapcsánkával várja péntekenként (december 3., 10., 17.) 15.00 órától az adventi forgatagban sétálókat. Az ajándék lapcsánkát Szoboszlai Gyula mesterszakács, a Nyírségi Íz- királyok Egyesületének elnöke készíti.

Az adventi forgatag az aktuális járványügyi rendelkezések betartása mellett látogatható. A programok a járványügyi jogszabályok változásával szükség szerint módosulhatnak!

 

Idén is karácsonyi ajándékcsomaggal kedveskedik az önkormányzat a nyíregyházi nyugdíjasoknak

Nyíregyháza MJV Önkormányzata 2013-tól minden évben karácsonyi ajándékcsomagot küld a nyugdíjasoknak. A karácsonyi támogatás évente egy alkalommal, ez évtől 3.000.- Ft összegben, természetbeni ellátásként, külön kérelem benyújtása nélkül állapítható meg. Karácsonyi támogatásra az a nyugdíjas jogosult, aki az alábbi együttes feltételeknek megfelel:

a) Nyíregyházán bejelentett lakóhellyel rendelkezik
b) öregségi teljes-, vagy résznyugdíjra, vagy időskorúak járadékára, vagy korbetöltöttként
szolgálati járandóságra, vagy korbetöltöttként rokkantsági ellátásra saját jogcímen jogosult,
vagy a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltött személy kizárólag hozzátartozói nyugellátásra
jogosult, és
c) ezen jogcímen részére az ellátás folyósításra kerül.

A jogosultak száma 2021-ben közel 26.000 fő.

A tavalyi évhez képest nőtt a jogosultak száma. Ennek oka a demográfiai változások mellett az, hogy az önkormányzati rendelet módosításának értelmében már a 65 év alatti, de a jogosultsági feltételeknek megfelelő időskorúakra is kiterjesztették a rendelet hatályát. A csomag különféle, az ünnephez kapcsolódó élelmiszereket tartalmaz (szaloncukor, kávé, tea, csokoládé, keksz stb.).
2021-ben a Jegesklíma Kft. 2021. november 17 – december 17. közötti időszakban kézbesíti a csomagokat a nyíregyházi nyugdíjasoknak. A kézbesítést kétszer kísérlik meg, ha ekkor sem járnak sikerrel, értesítést hagynak a postaládában.
A kézbesítő gépjárművek szélvédőjén „Karácsonyi csomag szállítás” felirat lesz olvasható, valamint a kézbesítők megkülönböztető jelzésű egyen-kabátot és névvel ellátott nyakpántot viselnek.
Tekintettel a fennálló járványügyi helyzetre a csomagok átvételét igazoló aláírás helyett, most a személyi igazolvány felmutatása szükséges, annak számát a kézbesítő rögzíti. Kérjük az érintetteket, hogy ezt könnyen elérhető helyre készítsék elő a gyorsabb átvétel elősegítése érdekében.

A csomagok kézbesítését végző alkalmazottak közfeladatot ellátó hivatalos személynek minősülnek; munkájuk bármilyen formában történő akadályoztatása büntetőeljárást von maga után.

Amennyiben eredménytelen a kézbesítés, a küldeményt a nyugdíjas, vagy a jogosult által meghatalmazott személy az alábbi helyen és időben veheti át:

Polgármesteri Hivatal, Nyíregyháza, Kossuth tér 1.

2021. december 27., 28., 29.

(ügyfélfogadás ideje: hétfőn, szerdán 8:00-12:00 és 13:00-16:00 óráig, kedden 8:00-12:00 óráig), valamint

2022. január 03-tól január 14-ig ügyfélfogadási időben.

(ügyfélfogadás ideje: hétfő, szerda 8:00-12:00 és 13:00-16:00 között, kedd, péntek 8:00-12:00 óráig, csütörtökön ügyfélfogadás nincs)

Az utólagos átvételhez szükséges dokumentumok

Személyi igazolvány és lakcímkártya, meghatalmazott esetén meghatalmazás, valamint a Jegesklíma Kft. által meghagyott értesítés.

 

Gondoskodás a nyugdíjasokról

A nyugdíjasokról való gondoskodás nem csak az esztendő utolsó hónapjában, de egész évben – az élet különféle területein – megvalósul, hiszen városunk kiemelt figyelmet fordít az idős generációra. Többek között ide tartoznak:

- az Idősügyi Tanács munkája nyomán megvalósuló kezdeményezések,

- a szociális ellátás és segítségnyújtás,

- vagy a nyugdíjas egyesületek, civil szervezetek felkarolása, támogatása.

Az Önkormányzat célja a méltóságteljes élet biztosítása a nyugdíjasok számára, s ez a törekvés megjelenik az idősügyi programban és pl. a helyi esélyegyenlőségi programban is. Az önkormányzati intézményeken keresztül és az egyházi intézményekkel kötött ellátási szerződés keretében gondoskodnak mindazokról, akik erre rászorulnak. Az önkormányzat a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ útján számos szolgáltatást biztosít. Ilyen a szociális étkeztetés, a házi segítségnyújtás, és a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, vagy a nappali ellátás, idős otthoni ellátás. Nyíregyházán igen eredményesen működik tanyagondnoki szolgálat is, melynek munkatársai a bokortanyákban élő idős embereket segítik nap, mint nap.

A szolgáltatásokon kívül az önkormányzat pénzbeli és természetbeni támogatásokat biztosít a rászorulóknak, így például lakásfenntartási támogatást, gyógyszertámogatást, ápolási díjat.
Az önkormányzat a kötelező feladatellátás mellett, ill. azon felül több olyan kezdeményezést indított és ellátást biztosít, amely már önként vállalt feladata. Nyíregyháza MJV Önkormányzata 2016-tól már kétszer nyerte el az Idősbarát Önkormányzat
díjat.

Karácsonyi programok támogatása

Az Önkormányzat 2021-ben a korábbi évekhez hasonlóan a generációk együttműködését segítő karácsonyi programok és rendezvények (rászorulók számára nyújtott ajándékozás, ünnepség és műsorok szervezése, ételosztás, stb.) lebonyolításának elősegítésére 7 500 000 Ft támogatást nyújt. Az önkormányzat pályázatán sikeresen vesznek részt a civil-, köztük a nyugdíjas szervezetek.