Miért speciális a rögzítéstechnika a vályog építőanyagok esetében?

  Sokan még ma is lenézik a vályogot, főként a rosszul megépített düledező vályogházak miatt, pedig a vályog egy igen sokrétű építőanyag, amellyel megfelelő szaktudással és odafigyeléssel akár több mint száz évig is fennmaradó különleges épületeket lehet létrehozni. A vályogépületnek igen sok előnyös tulajdonsága van, csak be kell tartani néhány szabályt, amikor vályoggal dolgozunk. Ebben a bejegyzésben a rögzítéstechnika specialitásait vesszük sorra.

 

 

 

A vályog speciális tulajdonságai az épületkivitelező szemszögéből

 

A vályog építőanyagok népszerűsége nem véletlen, a lakók szempontjából előnyös tulajdonságairól sokat lehet hallani: környezetbarát, megújuló, lélegző, páraáteresztő és még sorolhatnánk az előnyeit napestig. Most azonban nézzük meg, melyek az előnyei a kivitelező szempontjából. 

 

A hagyományos építőanyagokkal szemben (cement, habarcs) a vályog lemosható, nem köt meg a kézen, sőt még a gépekben sem. A vályogépítészetben a kivitelezők elengedhetik a fantáziájukat, kreatívak lehetnek és különleges felületeket alakíthatnak ki. 

 

Ha vályogrostlapokat használ, ezekkel még dolgozni is könnyű, mivel akár egy sniccerrel is méretre vághatók. 

Miért speciális a rögzítéstechnika a vályog építőanyagok esetében?

 

Rögzítéstechnika a belső oldalon

 

A vályogépület belső hőszigetelésére jó megoldás a hőszigetelő és vakolathordó tábla, amely fenyőfarostból készül. A kedvező tulajdonságok kiegészítik egymást, mivel a vályog elvonja a nedvességet a fából. A vályog természetes páraszabályozó, ezért vakolatnak is kiváló. 

 

A beton- és téglafalazatokhoz műanyag hőszigetelő tányér ajánlható a megfelelő csavarokkal. Ha szüksége van tanácsra a kivitelezéssel kapcsolatban, vegye fel a kapcsolatot a BIOKAY vályogvakolatokat forgalmazó BioBaushop Kft. szakembereivel!

 

Rögzítéstechnika vályogtégla esetén

 

A vályogtéglák a gyártási eljárástól és az alapanyag összetételétől függően különbözőek lehetnek, és méretben is többféle tégla kapható a kereskedelemben. A falazásnál általában vályoghabarcsot alkalmaznak, és a vakolás is részben vályogvakolattal történik. A külső oldalon második rétegként felhordható rá cementes mészvakolat is. 

 

Ebben az esetben a rögzítés betoncsavarral oldható meg. 

 

Csempe rögzítése a vályogvakolatra

 

Sokan félnek attól, hogy vályogvakolatra csempézzenek, pedig ennek is megvan a technikája. A különböző gyártók vakolatainál eltérő lehet a módszer, de a BIOKAY vályogvakolatoknál javasolt a csempézendő felületet előkészíteni, két permetező segítségével (desztillált víz és kálivíz töltettel) előpermetezni és egy egyszerűbb, nem túl műanyag csemperagasztót használni a csempék felragasztásához. Maga a csempézés innen kezdve a hagyományos hálózás, felrakás, fugázás módszerrel történik. 

 

Összegzés

 

Ne féljen a vályog építőanyagoktól, csak válasszon olyan szakembert, aki ért a speciális rögzítési trükkökhöz!