Milyen veszélyek leselkednek ránk a konyhában, és hogyan kerülhetjük el őket?

  A konyha a lakás egyik, ha nem a legveszélyesebb helyisége. Forró edények, éles vágóeszközök, felcsapó gőz. Nem is gondolnánk, hogy milyen könnyen lehet kisebb, vagy akár nagyobb sérüléseket szerezni. Kellő körültekintéssel azonban a legtöbb ilyen baleset elkerülhető.

 

 

 

Éles pengék

 

Nincs jól működő konyha éles kések nélkül. Az előkészületeket ugyanis roppantmód meg tudja bonyolítani az, ha a késeink életlenek és csak küzdünk a szeleteléssel, míg egy élesebb eszközzel pillanatok alatt feldarabolhatjuk például a zöldségeket.

 

Bár az általános jó tanács úgy hangzik, hogy az éles késekkel vigyázni kell, azonban az életlen darabok sem kevésbé veszélyesek. 

 

Sőt, míg egy remekül vágó késsel csak óvatosan dolgozunk, ugyanis tudjuk, hogy elég egy rossz mozdulat és az ujjaink látják kárát az ügyetlenségnek, addig a kicsorbult élű késekkel sokszor erőteljesen, lendületesen vágunk. Ha viszont emiatt az eszköz megcsúszik, akkor a kezünkbe is nagy erővel vágunk bele, így pedig már egy tompa kés is csúnya sérülést tud okozni. 

 

A legjobb tehát, ha a késeket rendszeresen élezzük, hogy egyszerű legyen dolgozni velük, ugyanakkor kellő óvatossággal bánjunk velük. Még egy jó tanács. Az éles késeket tilos a mosogatóba dobni, mert aki gyanútlanul belenyúl, az szintén elvághatja magát velük!

Milyen veszélyek leselkednek ránk a konyhában, és hogyan kerülhetjük el őket?

 

Meggyulladó olaj, kigyulladó étel

 

Kevés félelmetesebb dolog akad a konyhában, mint amikor a tűzhelyen felejtett olaj lángra kap, esetleg a sütőben hagyott étel gyullad ki. Ilyenkor a legtöbb ember hajlamos pánikba esni és kapkodni, holott mindennél fontosabb lenne a hideg fej és a nyugodt gondolkodás.

 

Ami a legfontosabb, hogy égő zsiradékot tilos vízzel oltani! Ha serpenyőben vagy fazékban lévő olaj gyulladt ki, tegyünk rá egy fedőt, és azonnal zárjuk el alatta a lángot! Ha a tűz nem jut oxigénhez, rövid idő alatt kialszik. 

 

Hogyha a sütőben felejtett étel gyulladt meg, dobjunk rá tűzoltó takarót, vagy használjunk kézi tűzoltó készüléket. Ezeknek minden konyhában ott lenne a helyük, hiszen vészhelyzetben nagy szükség lehet rájuk. 

 

Ha a tüzet sikerült eloltani, az étel már biztosan menthetetlen állapotban van. Ha a nagy ijedtségre való tekintettel egy ideig hanyagolnánk a főzést, akkor az ebédet megrendelhetjük az Interfood minőségi kínálatából, így addig sem maradunk főtt étel nélkül, amíg nem merünk újra a tűzhely elé állni. 

 

Forrázásos balesetek

 

Mivel a konyhában forró alapanyagokkal dolgozunk, rendkívül nagy az égési sérülések esélye. Bőven elég, ha a forró olajba nagyobb lendülettel tesszük bele a mirelitkrumplit és a kifröccsenő cseppekkel leforrázzuk magunkat, de ugyanilyen nagy galibát okozhat az is, ha véletlenül magunkra öntjük a forró vizet, vagy puszta kézzel fogjuk meg az edény átmelegedett fülét. 

 

A víz és az olaj mellett a forró gőz is tud komoly sérüléseket okozni, ezért a fedő vagy az alufólia felemelése után sose hajoljunk rögtön az edény fölé, hanem várjunk pár másodpercet! A kóstolással is érdemes óvatosnak lenni, hagyjuk hűlni egy kicsit a falatot, mielőtt a szánkba tesszük.