Ezért mesélj sokat a csemetédnek!

A mesélés már akkor elkezdődik, amikor a pici a pocakban van. A várandósság időszakában is szívesen szólítjuk meg, de az sem ritka, hogy történeteket mesélünk, éneklünk neki és “látatlanban” is babusgatjuk. Aztán születése után mindennapossá válnak a ringatók, mondókák, altatódalok. Nagyobb korában pedig már ő kéri tőlünk, hogy újra és újra meséljük el a kedvenc meséit.

 

 

Milyen szerepet töltenek be a mesék a gyerekek életében? Miért fontos, hogy időt szakítsunk a mesemondásra? Mostani írásunkban erről hozunk néhány gondolatot.

A mesék segítenek az érzelmi fejlődésben

Talán te is el szoktál csodálkozni azon, hogy a csemetéd mennyire bele tudja élni magát a történetekbe. Hangosan nevet, mutogat és sok-sok kérdést tesz fel.

Mindig van egy szereplő, akivel jobban tud azonosulni, mint a többivel. Beleképzeli magát a helyébe, megéli a vele történt eseményeket és képzeletben ő is belekerül a konfliktusaiba, problémáiba.

A gyerkőc érzelmi fejlődésére ez óriási hatással van. Szórakoztató formában megtanulja, hogy az élet nem mindig habos torta. Vannak szabályok, amiket be kell tartani és vannak nehézségek, amikre megoldást kell találni.

A Tulipán Csoport mesekönysorozatának minden epizódjában történik valami. A történetek főszereplője nyolc óvodás, akiknek az élete bővelkedik a kalandokban. Minden rész más téma köré épül, más helyszínen játszódik és más ovisról szól.

A mesék fejlesztik a gyerekek képzelőerejét

Amikor mesélsz, a gyerkőc pontról pontra elképzel mindent, amit mondasz. Hogy néz ki a helyszín? Milyenek a szereplők? Hogyan viselkednek? Ha már lelkesen lapozgatja a mesekönyveket, akkor a szövegből és a képekből sok minden kiderül. A varázslat azonban mindig a fejében történik.

Sokszor előfordul, hogy a gyerekek tovább gondolják a történeteket. Új helyszíneket, szereplőket, eseményeket képzelnek el. A továbbszőtt történetek pedig új gondolatokat ébresztenek bennük.

A mesék nagy szerepet játszanak a képzelőerejük fejlődésében. Az pedig szorosan kapcsolódik a kreativitással és a problémamegoldó képességgel. A mesélés lényegében a képességfejlesztő módszerek egyik szórakoztató formája.

 

Mesélj, mert örömet okozol vele!

A mesemondásnak rengeteg jótékony hatása van. Mind közül az egyik legfontosabb, hogy a történetek szórakoztatóan hatnak a kicsikre. Megnyugtatja, kikapcsolja, feltölti őket. Nem véletlen, hogy alig várják a meseidőt, amikor ismét hallhatnak kedvenc szereplőik felől. Különösen érdekes számukra egy komplett könyvsorozat. Ez esetben ugyanis sok-sok epizódon keresztül követhetik nyomon a barátaik életét.

Ami pedig öröm a gyermeknek az öröm a szülőnek is. Meglehet, amikor már ötödször meséled ugyanazt a történetet, nem biztos, hogy őszinte a mosolyod. Viszont elég csak ránézned a csemetédre, az öröme, boldogsága kárpótol mindenért.