Hamarosan megújulhat a Jósa András Múzeum épülete

A Jósa András Múzeum neoklasszicista épülete Maróthy Kálmán tervei alapján épült 1924 - 1926 között, és eredeti funkciója szerint pénzügyi palota volt. A II. Világháborút követően megyei szakigazgatási szerveknek adott helyet, később az MSZMP pártbizottságának székházaként működött.

 

 

A 2018-ban alapításának 150 éves jubileumát ünneplő Jósa András Múzeum 1974-ben nyitotta meg kapuit ezen a helyszínen, ahol a jelenleg őrzött műtárgyak száma meghaladja az egymillió darabot.

Nyíregyháza MJV Önkormányzata 2,8 Mrd Ft összegű, vissza nem térítendő támogatást nyert a „A Jósa András Múzeum turisztikai célú fejlesztése” című pályázat megvalósítására, melynek köszönhetően teljes egészében megújul és korszerűsödik ez az impozáns, helyi védett épület.

Jelenleg a projekt a tervezési szakaszban van, ezt követi majd a közbeszerzési eljárás, melynek eredményessége esetén a kivitelezés várhatóan 2022 nyár végén kezdődhet meg, és 2023 őszére készülhet el.

A projekt a múzeum épületének teljes megújítása, korszerűsítése mellett számos olyan elemet tartalmaz, amely biztosítja majd a modern kiállítóterek kialakítását, és pl. interaktív élményelemek megjelenését, amely a szolgáltatások színvonalának emelésével a múzeumlátogatók számának növekedését eredményezheti, és a vendégek megelégedését szolgálhatja.
A fejlesztéssel egy olyan helyi, illetve térségi jelentőségű turisztikai attrakció jön létre, amely a kulturális turizmus erősödését, és a régió turisztikai versenyképességének javítását eredményezi.

A Jósa András Múzeum gazdag műtárgygyűjteményének költöztetése februárban kezdődik meg.
A múzeum a felújítás teljes ideje alatt zárva tart. A Kállay Gyűjtemény és a Sóstói Múzeumfalu ezen időszakban is szeretettel várja a látogatókat.