Hogyan töltsük elektromos autóinkat?

A környezettudatosság és a klímavédelem kapcsán egyre nagyobb teret hódítanak az elektromos autók. A tavalyi évben hihetetlen növekedést láttunk a zöld rendszámos autók piacán.
 

 

 

Az idei évben is jelenlévő pályázati támogatások hatására ez a szám tovább fog növekedni. De számos kérdés foglalkoztatja azokat, akik most gondolkoznak a váltáson, és a legfőbb fejtörést számukra az elektromos autók hatótávja és a töltő hálózat elérhetősége okozza. Azt látjuk, hogy a töltőhálózat nem fejlődik olyan ütemben, ahogy a kereslet nő ezen autók iránt. Ebben a cikkben sorra vesszük a különböző töltőtípusokat és megoldásokat.

Töltőhelyek és típusok

Ahogy már írtuk, létezik nyilvános töltőhálózat, sőt még ingyenes töltőhelyeket is találunk elvéteve, bár egyes előrejelzések szerint ezek rövid időn belül megszűnnek. Ahhoz, hogy utazás közben töltsük autónkat, a hatótávolság figyelembevételével tudatos utazástervezésre van szükség.

Léteznek olyan villámtöltő megoldások ugyan, autópályák mellett például, amik gyorstöltésre alkalmasak, de ezek fő feladata leginkább az, hogy segítsék az autósok gyors továbbhaladását. Két nagy áramszolgáltató is telepít utcai gyorstöltőket, amiket általában olyan helyeken találunk, ahol többet időznek az emberek, éttermek, szállodák, bevásárlóközpontok közelében. Ezek használatához legtöbbször regisztráció és valamilyen telefonos alkalmazás is szükséges.

Otthoni töltők

Az elektromosautó-tulajdonosok által legtöbbet használt eszköz az otthoni fali töltő. Ez a megoldás egyrészt kényelmes, másrészt olcsóbb, mint a fizetős töltőhálózat. Az otthoni töltők a saját rendszerünkre kötve 220V-os váltóárammal üzemelnek, eltérő teljesítménnyel. Ezeknek a töltőknek a beszereléséhez villamossági szakemberre van szükség, hisz az elektromos autók töltés szempontjából nagyfogyasztónak számítanak.

 

 

Előfordulhat, hogy az otthoni töltés miatt hálózatbővítésre is szükség van. Ennél a pontnál, ha még nincs napelem rendszerünk, de van lehetőségünk a beszerelésére, mindenképp érdemes elgondolkodni ezen a megoldáson. Ma már itthon is elérhetők a legmodernebb és leghatékonyabb napelem rendszerek, amikhez állami támogatást is igénybe vehetünk. A legjobb árakért mindenképp érdemes felkeresni a Solarzone oldalát.

Gyári töltők

Az elektromos autók gyári felszereltségéhez is tartozik egy töltőkábel, amit az otthoni hálózatra csatlakoztathatunk, egyszerűen a dugaljba dugva, de nem szabad elfelejtenünk, hogy az otthoni hálózatok általában nem ilyen igénybevételhez lettek tervezve. Ha úgy érezzük, erre is szükség lehet, érdemes biztonsági csatlakozópontot létesíteni a használatához.

Összességében elmondhatjuk, hogy kihasználva az otthoni fali töltő rendszereket, kombinálva a napelemes megoldásokkal, nem kell félni az elektromos autóra való váltástól. Nemcsak, hogy sokkal gazdaságosabb lesz a közlekedésünk, de azon sem kell aggódnunk, hogy biztonságosan eljutunk-e távoli úti céljainkhoz, miközben óvjuk a környezetünket útközben és otthon is.