Paleolit étrenddel a cukorbetegség ellen

Magyarországon a cukorbetegség népbetegségnek számít. Megfelelő táplálkozással, akár a paleolit étrend által megelőzhető lenne ez az állapot. A finomított szénhidrátok elkerülése által nagy lépést tehetünk az egészségünkért.

 

 

A szénhidrátok negatív hatása

A nyugati orvoslás javaslatainak megfelelően sokan igyekszünk minél kevesebb zsírt fogyasztani a szívbetegség elkerülése érdekében, és sokan a húsokat is kerüljük, annak reményében, hogy nem alakul ki a későbbiekben köszvény betegségünk.

Az ember evolúciós szükségletei viszont inkább ezekre az alapanyagokra vannak kalibrálva, mintsem a finomított szénhidrátok fogyasztására. A faj két és félmillió évi fejlődésének csak töredékében találkozott a finomított szénhidrátokkal az étrendjében, így a hasnyálmirigye nincs is felkészülve annak napi többszöri nagy mennyiségű fogadására. A természeti népek, akik megőrizték a faj korai táplálkozási szokásait, nem ismerik az 1-es típusú diabétesz fogalmát.

A 20. században az élelemfogyasztás 50-60%-át a szénhidrátok teszik ki, aminek eredménye, hogy jelentősen megnőtt a 2-es típusú diabétesszel küzdők száma. Továbbá a 2-es típusú diabétesz felelős az elhízás 80-90%-áért. A statisztikák szerint Amerikában 1935 és 1996 között a cukorbetegség 76%-kal gyakoribb volt a korábbi állapothoz képest, és ugrásszerűen nőtt az elhízottak száma.

A megoldás a paleolit étrend

A cukorbetegség elterjedésének fő oka, hogy az orvosi ajánlások szerint a húsokat és a zsírokat szénhidrátokkal kell kiváltani. Azonban ha ennek nem teszünk eleget, és a szervezetünk számára jobban hasznosítható tápanyagokkal töltjük fel testünket, sokat tehetünk a betegség megelőzéséért. A PaleoCentrum kínálatában kapható alapanyagok mind megfelelnek a paleolit étrend által támasztott követelményeknek. A megfelelő táplálkozással elkerülhetjük az olyan betegségek kialakulását, mint a cukorbetegség, ami a mai modern társadalom egyik legnagyobb egészségügyi problémája.

A jóllét teret nyitott arra, hogya soha nem látott mennyiségben fogyasszunk kenyeret, tésztaféléket, burgonyát és rizst. Ennek eredménye, hogy az egészségügy fő feladata mára nem a gyógyítás, hanem a krónikus betegségek kezelése lett. Az erre fordított pénz töredékéből is sokkal magasabb színvonalú ellátás válna lehetővé az erre szakosodott intézményekben.

 

 

Le a szénhidráttal!

Összességében tehát megállapíthatjuk, hogy a paleolit étrenddel számos olyan betegség válna megelőzhetővé, ami költséges és kellemetlen kezelést igényel. Az elhízás és a cukorbetegség szorosan összefügg egymással, amit maga a töménytelen szénhidrátfogyasztás generál. A szénhidrátok elhagyásával tehát rengeteget tehetünk azért, hogy a későbbiekben ne alakuljon ki olyan egészségügyi problémánk, ami megelőzhető lett volna. A jelenkori hatalmas kínálat lehetővé teszi, hogy minőségi élelmiszereket szerezzünk be, és gyökereiben változtassuk meg a mindennapi étkezési szokásunkat.