A roma legendák sárkányait bemutató könyv jelent meg

Cigánd Városi Roma Nemzetiségi Önkormányzat (Cigánd, Borsod-Abaúj-Zemplén megye) 2021 telén a roma legendák sárkányait bemutató könyvet jelentetett meg. A „Sárkányviadal – A sárkány alakja a roma népmesékben és az életükben” című kötet a hatszáz éve hazánkban élő cigányság hiedelemvilágából ad ízelítőt, bemutatja a legendás roma sárkányokat és az ellenük küzdő hősöket. A könyvet a cigándi Kántor János Általános Iskola diákjai illusztrálták.

 

 

A magyarországi cigány népi elbeszélések, a változatos hagyományoknak megfelelően gazdag sárkányvilágról tanúskodnak. Megfigyelhető, hogy még egy szűkebb közösségen belül is a mesemondók a maguk sárkányát más-más testalakkal, tulajdonságokkal ruházzák fel. Ez nagymértékben függ a mesemondó életkorától, életútjától, olvasottságától, habitusától, s nem utolsó sorban a közönség elvárásától: ki-milyen sárkányról szeretne hallani. A legfontosabb, hogy minél félelmetesebb legyen… E lények fantasztikus alakja azt üzeni, hogy a cigány emberek fantáziája végtelen, csakúgy, mint érzéseik, érzelmeik világa: ahány ember, annyiféle Sárkány!

Dancs-Oláh Attila elnök szerint - A magyarországi cigány mesemondók évszázadok óta szőnek meséket a legendás sárkányokról. Az ország minden táján találkozhatunk e különleges teremtményekkel és a velük szembeszálló leányokkal, legényekkel. Meséinkben a sárkányok próbák elé állítják a Hőst, megküzdésre sarkallják, a fizikai erejét, bátorságát edzik, leleményességre,kreativitásra késztetik. Új látásmódra, új nézőpont kialakítására sarkallják, amikre –lássuk be – napjaink fiatalságának égetően nagy szüksége van.

 

 

A szerző reméli, hogy a Sárkányviadal maradandó élményt nyújt mindazoknak, akik személyes indíttatásból vagy foglalkozásukból eredően meg akarnak ismerkedni a cigány népi kultúra kivesző örökségével.

 

A kiadvány a Belügyminisztérium megbízásából a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság támogatásával jött létre.

 

Scholtz Róbert