Szükséged lenne relaxációs technikákra?

A mai, végtelenségig felpörgetett világban nagyon sok ember tapasztalja, hogy akkor sem tud kikapcsolni, és akkor is készenléti állapotban jár az agya, amikor amúgy már rég pihenhetne vagy kikapcsolhatna.

 

 

A nap huszonnégy órájában zúdulnak ránk a külvilág ingerei, és a modern technikának “hála” akkor is így van ez, ha teljesen egyedül vagyunk egy szobában. A laptopunk, az okostelefonunk, az okosóránk mind-mind gondoskodik arról, hogy óránként több tucat értesítés vonja el a figyelmünket és energiánkat.

Nem csoda, ha egyre többen keresnek tudatosan olyan módszereket, amivel ki tudják kapcsolni a világot maguk körül. A videopszichologus.hu szakemberei erre ajánlanak egy módszert!

Önhipnózis a megoldás!

Az autogén tréning segítségével, szigorúan egy szakember szoros felügyelete alatt elsajátíthatjuk, hogyan tudjuk magunkat önszuggesztióval a hipnózis állapotába juttatni.

Mivel ez egy komoly pszichoterápiás eszköz, ezért valóban csak szakember segítségével sajátítsuk el.

Ahhoz, hogy ezt valóban megtanuljuk, napi többszöri gyakorlásra, folyamatos “edzésre” van szükség. Kiemelten fontos, hogy egy szakember körülbelül 14 alkalom alatt megtaníthatja nekünk ezt a technikát, de mindenképpen muszáj az alkalmak között is gyakorolni.

Ha úgy érzed, hogy a túl sok stresszt másként nem tudod kezelni, érdemes egy próbát tenni ezzel a módszerrel. Sajnos amennyiben szívbetegségben szenvedsz, vagy pszichotikus rendellenességgel rendelkezel, esetleg nemrég volt szívinfarktusod, ugyanúgy nem javallott az autogén tréning, mint ahogy az öt év alatti gyerekek esetében sem.

Hogy működik az autogén tréning?

Mivel a hipnózisba esett emberek ugyanazokról a testi tünetekről számoltak be, ezért egy német pszichiáter úgy gondolta, ha ugyanazokat a testérzeteket érezzük, az ugyanabba a hipnotizált állapotba juttat minket, ahol megszűnik a külvilág minden ingere, de még a saját szorongást keltő gondolataink is elcsitulnak.

 

De mik is azok a testi érzetek?

  1. Az elnehezülés - Amikor érzed, hogyan nehezednek, majd ernyednek el teljesen a végtagjaid, sorban egymás után.
  2. A melegedés - Amikor elkezded egyre melegebbnek érezni a karjaid és a lábaid.
  3. A szívműködés szabályozása - Amikor elkezdesz odafigyelni a szíved dobogására, és érzed, ahogy a vér áramlik az ereidben.
  4. A légzés - Amikor elkezdesz tudatosan lélegezni, és érzed, ahogy a beszívott levegő szétáramlik a testedben,
  5. A homlokhűtés - Amikor tudatosan elkezded hűteni a fejed, kitisztítani a gondolataid.

Ha úgy érzed, jó hasznát vennéd ennek a relaxációs technikának, lépj kapcsolatba a videopszichologus.hu szakembereivel!

De mikor és hol csináljam?

Leginkább akkor, amikor szükségét érzed, hogy elcsitítsd az elméd. Amikor sok volt az input, és meg kell állnod, hogy fellélegezhess.

A legjobb fekvő pozícióban csinálni az autogén tréninget, hiszen minden izmod akkor a leglazább, de ha neked ülve kényelmesebb, nyugodtan csináld úgy. A lényeg, hogy már a kezedben lesz egy eszköz, ami segít megbirkózni a stresszel!