Fűtött menedéket állított a Magyar Máltai Szeretetszolgálat az ukrán határon

Információs tájékoztató pontot állított fel a beregsurányi határátkelő közvetlen szomszédságában a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Az országba belépő menekülőket fűtött sátorban várja a karitatív szervezet. A hosszas várakozás után Ukrajnából kijutó családok előtt ez az első magyarországi menedékhely, ahol leülhetnek, megpihenhetnek, a takarókkal leterített asztalokra a kisbabákat is lefektethetik.

 

 

Az átkelőtől két percnyi sétára kialakított információs ponton a helyi önkormányzat emberei koordinálják a magánemberként érkező segítőket, akik autóikkal az ország belsejébe tartó családokat viszik tovább, sokszor több száz kilométeres távolságba. Az érkező családokat éjjel nappal meleg teával, kávéval, szendvicsekkel várják a segítők, köztük két nagy karitatív szervezet. A február 26-árl 27-ére virradó éjszaka alig fagypont felett hideg szélben az ukrán oldalon több órát várakozó emberek tíz-tizenöt fős csoportokban, átfagyva érkeztek Magyarországra. A határátkelőt elhagyva sokan a földre rakott csomagjaikon ülve pihentek meg. Beregsurányban az önkormányzat melegedő helyiségnek megnyitotta az egyik épületét, de az távolabb esik a 41-es főúttól, a menekülő családok többsége inkább az országúton marad, ahol az érte érkező autóval találkozhat.  Ebben a helyzetben állított aggregátorról működő, forró levegő befújásával műtött tábori sátrat a Máltai Szeretetszolgálat. A padokkal asztalokkal, székekkel berendezett menedék rövid idő alatt megtelt, a kisbabáikat, vagy vállon alvó kisgyermekeket kézben tartó asszonyok meleg takaróval borított asztalra fektették a kicsiket, míg leültek. A sátor előtt gázpalackról üzemelő fűtőgomba előtt is folyamatosan kisebb-nagyobb csoportosulás állt.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat vészhelyzetkezelési szakemberei február 26-án az ukrán-magyar határ mindkét oldalán személyesen tájékozódtak a segítségnyújtás lehetőségeiről, felmérték, milyen helyszíneken, milyen beavatkozásra lehet szükség. A Szeretetszolgálat az emberek tájékozódásának megkönnyítésére információs tájékoztató pontot működtet a beregsurányi átkelőnél, aminek külön jelentőséget ad, hogy a hétvégén már olyan családok is érkeztek, amelyeknek egyetlen célja az volt, hogy kijussanak Ukrajnából, és nem rendelkeztek konkrét elképzeléssel arról, merre menjenek tovább.

 

 

A Máltai Szeretetszolgálat az Ukrajnában kialakult válsághelyzetre reagáló meghirdetett humanitárius akcióinak támogatására gyűjtést indított, aki segíteni szeretne, az adomanyozz.hu oldalon online átutalással, vagy a 1350-es adományvonal hívásával megteheti. Közvetlen átutalásokat a 11784009-20200776 számú számlán, külföldről (euróban) érkező befizetést a 11763842-00104881 számlaszámra (IBAN: HU34 1176 3842 00104881 0000 0000 Swift kód: OTPVHUHB) fogadja a Szeretetszolgálat. Aki egyéb felajánlást tenne, vagy kapcsolatba szeretne lépni a Szeretetszolgálat illetékeseivel, a karpataljaert@maltai.hu e-mail címre írhat.

Forrás: MMSZ/Majoros Árpád