CD, DVD és Blu-ray lemezek, mint az adattárolás hatékony eszközei

Az adattárolás rengeteget fejlődött az elmúlt néhány év alatt. A floppy lemezektől kezdve a CD-ken és a DVD-ken át eljutottunk a Blu-ray lemezekig és a pendrive-okig. Annak ellenére, hogy évről évre megjelennek az újabbnál újabb lehetőségek, még a “régi” verziót sem szabad elvetni, hiszen számos lehetőség rejlik benne.

 

 

Amennyiben szeretne többet megtudni az adattárolás hatékony voltáról, akkor olvasson tovább bejegyzésünkben!

Miért válassza a Blu-ray lemezeket?

A Blu-ray korunk legmodernebb technológiájával van felszerelve, aminek köszönhetően a lemez mérete 25 és 50 GB adat tárolására is képes lesz. Legideálisabb esetben a 3D, HD vagy a Full HD minőségű videók, filmek tárolására alkalmas méretéből adódóan, de éppúgy elhelyezhető rajta más jellegű fájl egyaránt.

A lemez lehet egyszer, de akár többször írható is, így igaz, valamivel drágábban, de több alkalommal is felhasználhatja az eszközt, a ráírt adatoktól való megtisztítását követően. Ma már nyomtatható változat is létezik, ami szintén kényelmesen használható. A legjobb benne, hogy a tárolt filmek esetében a hangot tömörítés nélkül tudja élvezni, magas minőségben, mintha a moziban ülne.

Amennyiben hivatáshoz kellene kötni, akkor a könyvelők és rendszergazdák elengedhetetlen eszköze, hiszen nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas, kifejezetten biztonságos módon. Így rengeteg adat, felhasználói információ és akár szoftverek is helyet kaphatnak rajta.

A legújabb verziója a 4K-s Blu-ray lemez, amely ugyancsak pár film tárolására és lejátszására alkalmas, az élmény annál egyedülállóbb és különlegesebb lesz. A kibővített színtartománynak köszönhetően az élmény összehasonlíthatatlan lesz a HD filmekhez képest. Sokkal valósághűbb, sokkal eredetibb felbontásnak köszönhetően a film főszereplőjének érezheti magát. Arra azonban figyelnie kell, hogy nem minden lejátszó támogatja ezt az új szabványt.

 

 

Amennyiben szeretné Ön is biztonságosan tárolni az adatait, akkor nézzen körül a BestMarkt Blu-ray kínálatában!

DVD lemezek típusai

Ugyan a Blu-ray lemez jelenleg a legkeresettebb adattároló, nem szabad megfeledkeznie a DVD lemezekről sem. Megvásárlásuk előtt azonban érdemes megbizonyosodnia arról, hogy az adott DVD olvasására alkalmas-e a készülék, valamint végig kell gondolnia, hogy milyen adatot és milyen mennyiségben szeretne rátenni. Amennyiben megvannak ezek a kritériumok és tisztában van a felhasználásának módjával, akkor lehet továbbhaladni.

A DVD lemezek között vannak az úgynevezett + és - jelöléssel rendelkező típusok, amelyek más és más információt kaptak gyártásuk során. A DVD lemezek kapacitása 4,7 GB, így látszólag eltörpül a Blu-ray lemezekhez képest, azonban nem minden esetben van szüksége az embernek annyi helyre. Mindig tartsa szem előtt igényeit, és ahhoz mérten válasszon!