Ideje elektromos fogkefére váltani

Hosszú évek óta zajlik a vita arról, hogy a hagyományos fogkefék képesek-e felvenni a versenyt az elektromos készülékekkel. Mára egyértelműen kiderült, az elektromos változatok lényegesen több dentális plakkot képesek eltávolítani, így jobb szájhigiéniát tesznek lehetővé. Az alábbi cikkben az elektromos fogkefék legfőbb tudnivalóit gyűjtöttük össze annak érdekében, hogy a kiválasztás is könnyebb legyen.

 

 

Érdemes elmondani, hogy a korszerű elektromos fogkefék két típusával találkozunk a kereskedelmi kínálatban. Az egyik típus az Oral-B által elsődlegesen alkalmazott forgófejes változat. Ennek a megoldásnak a lényege, hogy a gömbalakú apró méretű fejen elhelyezett sörték forgó- és oszcillálómozgást is végeznek, így biztosítanak hatékony tisztítást. Sőt, az apró fejnek köszönhetően az ilyen fogkefefejjel a nehezen elérhető helyeket és zugokat is jól tisztíthatjuk. A fej kialakításának köszönhetően akkor is hatékony tisztításra képesek, ha hajlamosak vagyunk kevésbé figyelni a megfelelő nyéltartásra.

Az elektromos fogkefék másik típusát az úgynevezett szónikus fogkefék jelentik. Ezeket elsősorban a Philips termékkínálatából ismerjük. A forgófejes kefékkel szemben ezek esetében nagyobb odafigyelésre van szükség. Első ránézésre inkább egy hagyományos fogkefére hasonlítanak, amelyek elképesztő sebességű oldalirányú mozgásra képesek. Ez a mozgás tulajdonképpen lerezegteti a szennyeződéseket a fogak felületéről, de ez esetben kifejezetten fontos a megfelelő nyéltartás, vagyis a kefefej megfelelő irányítása. Sok fogorvos éppen ezért első elektromos fogkefének inkább a forgófejes változatokat javasolja.

Egyéb tulajdonságokat is szem előtt kell tartani, ha ilyen készüléket szeretnénk vásárolni. A kereskedelmi kínálatban az alapfelszereltségű fogkefék mellett megtalálhatók azok a darabok is, amelyek mobilalkalmazással összekapcsolva teljes analízisre képesek a fogmosásunk hatékonyságával kapcsolatban. Utóbbiak árszabása természetesen sokkal magasabb, nem ritkán 100 ezer feletti árcédulákkal is találkozunk. Szerencsére az alapfelszereltségű készülékek már 10-15 ezer forinttól elérhetők, ami egy fogorvoslátogatás költségéhez hasonló.

Érdemes olyan készüléket választani, ami beépített időzítővel rendelkezik. Szerencsére a legtöbb elektromos fogkefe rendelkezik valamilyen jelzőeszközzel; rendszerint 30 másodperces rezgőjelzéssel tudatják velünk, hogy ideje másik körnegyedre váltani. Így elkerülhetjük, hogy egyes részekre kevesebb idő és figyelem jusson. De legalább ennyire fontos „tartozék” a nyomásérzékelő szenzor, ami leállítja a motor működését abban az eseten, ha a fejet túl erősen préseljük a fogsorunkhoz. Ennek a tartozéknak köszönhetően megelőzhetjük a kellemetlen hámsérüléseket, amelyek nem ritkán fájdalmas gyulladásokat okoznak.

 

 

Mindenképpen érdemes szót ejteni a bordázatokról is. Azt gondolhatjuk, hogy ez kevésbé fontos tulajdonság, ám a használat során kiderülne, hogy megfelelő gumis bordázat nélkül a nyéltartás rendkívül kényelmetlen. Szerencsére a neves gyártók esetében ezzel nincs gond, szinte mindegyik termék ergonomikus és megfelelő csúszásgátló megoldásokkal rendelkezik. Ha figyelmet fordítunk a kiválasztásra, egészen biztosan olyan készülékre teszünk szert, amivel szívesen tisztítjuk majd a fogainkat.