Napelem rendszer és a zöldenergia

Napjainkban egyre fontosabb, hogy tudatos vásárlóként éljük a mindennapjainkat. A nagyobb beruházásoknál ezért célszerű előzetes ajánlatkéréseket tenni, illetve ha tehetjük válasszuk a zöld energiát.

 

 

Tudatos vásárlóvá válás

Nem mindegy, hogy miért mennyit fizetünk. Ráadásul a felesleges fogyasztás sok hulladékot is termel. Érdemes átgondolnunk, hogy mi az, amit feltétlen meg kell vásárolnunk és mi az, ami esetleg már túlmutat a szükségleteinken.

Ugyanez a helyzet az energia terén is. Első lépésként fontoljuk meg, hogy mik a legnagyobb fogyasztóink és minimalizáljuk azok használatát. A következő tennivaló a zöldenergia-forrás telepítése. A napelemen is lehet spórolni, ha elég körültekintőek vagyunk. A nagy teljesítményű napelem ideális választás lehet bárki számára. Bár a nagyobb teljesítményű napelemek mérete nagyobb, minden más tulajdonsága sokkal kedvezőbb kisebb társainál.

Példának okáért a Hyundai 485Wp napelemeit az átlagos teljesítményű, 350Wp-es napelemekkel szemben kb. 25%-kal kevesebb ráfordítással is telepíteni lehet. Ezen túl a fent említett márka paneljeire 25 év gyártói teljesítménygarancia érvényes, így nem érhetnek minket kellemetlen meglepetések.

Használjunk zöldenergiát, avagy napelem rendszert

A fosszilis energiahordozók ára egyre magasabb, és hosszú távon is csak ennek növekedésére lehet számítani, hiszen a készletek végesek. Érdemes minél hamarabb átállni az alternatív energia fogyasztására. Járjuk körül a lehetőségeket, és számoljuk át a beruházást és a megtérülést. A zöldenergiában jártas Wagner Solar Hungária nagyszerű napelem rendszereket kínál, és előzetes kalkulációra is van lehetőség. Mindenképpen célszerű szakértőhöz fordulni, hiszen a telepíteni tervezett napelem függ az alkalmazott technológiától, a mérettől, a teljesítménytől és a garanciális jellemzőktől is. Nem mindegy a rendelkezésre álló hely és a tájolás sem.

Fontos szempont, hogy lehetőség szerint minél kevesebb napelemből épüljön fel a rendszer, hiszen így kisebb a meghibásodás kockázata, és a javítás/karbantartás is kevesebbe fog majd kerülni.

 

 

Csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat

Tudatos vásárlóként tehát sokat tehetünk a magunk és környezetünk egészségéért. A kevesebb költéssel kisebb ökológiai lábnyomot hagyunk magunk után, és ha alternatív energiaforrásokból merítjük az elektromos áramot, azzal egy nagy lépést teszünk a fenntarthatóság felé. A napelem rendszerek használatával már egy kezdeti lépést teszünk a környezetünk védelme érdekében, és onnan már csak egy ugrás a beruházás megvalósítása. Mindannyiunk érdeke, hogy minél többen fedezzék fel magukban a tenni akarást és váljanak megfontolttá a költekezést illetően. A pályázatoknak köszönhetően mára már szinte mindenki számára elérhetőek ezek a beruházások.