A Nyíregyházi Digitális Tudásközpont az ország első Digitális Tudásközpontja

Március 9-én átadták a Digitális Jólét Program szakmai támogatásával és koordinációjával létrejött Digitális Tudásközpontot Nyíregyházán, amelyet az átadást követően stratégia megállapodás keretében, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának 100 %-os tulajdonában álló NYÍRINFO Nonprofit Kft. üzemeltet majd. Robotika, virtuális valóság, automatizáció, mesterséges intelligencia – a XXI. század legmodernebb vívmányai, amelyeket immár testközelből ismerhetnek meg a megyeszékhelyről, és a régióból érkező érdeklődők.

 

 

Az elsősorban iskolás korú gyermekeket és a fiatal felnőtt korosztályt célzó oktatási és szórakoztató központ a digitalizáció világába vonja be a fiatalokat. A már korábban is működő Digitális Jólét Program Pontok (DJP Pontok) tapasztalatait felhasználva 6 vidéki városban, elsőként Nyíregyházán, (Békés, Kaposvár, Kecskemét, Oroszlány és Veszprém) Digitális Tudásközpont létesül, mely felszerelését, kialakítását, szakmai támogatását és koordinációját a Digitális Jólét Program látja el. A beruházás értéke összesen 2,4 milliárd forint.

A nyíregyházi városközpontban álló, az önkormányzat tulajdonában lévő épületrész korábban volt ruha és iparcikk bolt is. Nyíregyháza önkormányzatának támogatásával 5 hónap alatt megújult a 440 m2 -es ingatlan, mely otthont ad egy rendkívül modern, funkciójában teljesen új tartalommal bíró helyszínnek a tudásközpont megnyitásával. A mindenki által „Fehér Dombház”- ként ismert épület földszintjén található központban nem a hagyományos iskolai rendszerű oktatás szerint, hanem rendhagyó módon tanulhatnak, és fejleszthetik készségeiket a diákok. A Nyíregyházán működő köznevelési és szakképző intézmények, civil szervezetek, felsőoktatási intézmények számára olyan bázis válik elérhetővé, amely digitáliskompetenciafejlesztő foglalkozások, képzések, szakkörök, workshopok, osztálykirándulások, tematikus táborok, pedagógus továbbképzések ideális megvalósítási helyszínévé válhat a jövőben.

Az iskolák számára díjmentes foglalkozásokon a tanulók megismerhetik a robotkutyát; kipróbálhatják, hogy milyen minirobotokat programozni vagy akár 3D-ben is tervezhetnek, nyomtathatnak kisebb ajándéktárgyakat, és a virtuális valóság világába is betekintést nyerhetnek. A Digitális Tudásközponthoz forduló fiatalok a jövőben a legújabb karriertervezési diagnosztikai eszközök és szakértők által alkalmazott professzionális módszertanok segítségével felmérhetik készségeiket és kompetenciáikat. Az elemzés eredményei olyan pályaorientációs javaslatot alapoznak meg, amelynek köszönhetően a tervezésben résztvevő pályakezdő a számára ideális karriert tervezheti meg.

A fentieken kívül a Digitális Tudásközpont nem csak a gyerekek, hanem a fiatal felnőttek és az aktív idősebb korosztály számára is számos programmal készül, hiszen a digitális kultúrával való ismerkedés és az abba való integráció nem lehet korfüggő. A Nyíregyházi Digitális Tudásközpont programjaira előzetes regisztrációval lehet jelentkezni az alábbi weboldalon: www.digitalis-tudaskozpont.hu.