Miért nélkülözhetetlen az elektromos zár?

Manapság el sem tudjuk képzelni mindennapi életünket elektromos zár nélkül. Napjainkban már annyira hozzászoktunk a jelenlétéhez, hogy sokszor fel sem tűnik, mennyire fontos a használata: iskolák, irodaházak, családi házak, esetleg társasházak kaputelefonjainál találkozhatunk velük.

 

 

Akár a kényelmünkről, akár a biztonságunkról van szó, az elektromos zárak már-már elengedhetetlenek. Ha vendégségbe megyünk, elég csak felcsöngetnünk a kívánt lakásba, s a házigazda azonnal be is engedhet minket. Semmi szükség arra, hogy lefáradjon a sokadik emeletről.
 
Hogyan segíthet az elektromos zár?
 
Képzeljük el, hogy éppen a késő esti órákban tartunk hazafelé. Már közeledünk a kapuhoz és a kulcscsomónkat is előkészítettük. A bejutáshoz azonban még ki kell keresnünk a bejárati ajtóhoz szükséges kulcsot. A sötétben nem látunk semmi, amitől idegesek leszünk, és még jobban kapkodunk.
 
Többek közt az ilyen és ehhez hasonló esetekben lehet nagyon praktikus egy elektromos zár. Az eszköz által nem kell sokáig kutatnunk a megfelelő kulcs után, majd hunyorogva keresgélnünk a kulcslyukat az ajtón. A chip kijelölt terület előtti mozgatása után az ajtó kinyílik.
 
További előnyök
 
Ezeket a szerkezeteket szinte pillanatok alatt fel lehet szerelni, beprogramozni és nagyon egyszerű használni. Érdemes szétnéznünk a VasalatWebshop minőségi elektromos zárjainak kínálatában, hogy valóban a legmagasabb szakmai színvonalat képviselő termékek között válogathassunk.
 
Az elektromos záraknak számtalan fajtája és beállítása létezik. Vannak manuálisan kezelhető programok, amelyeknél a kártya hozzáérintése szükséges ahhoz, hogy az ajtó bezáródhasson. Az automatikus beállítás ezzel szemben az ajtó viszonylag gyors – 6 másodperc alatti – magától való becsukódását feltételezi.

 

 
Az elektromos zárak típusai
 
Az első – talán a legköztudottabb – különbség elektromos zárak tekintetében a fordított és a normál elven működő szerkezetek közötti eltérés.
 
Azok a konstrukciók, amelyek fordítottan működnek, az áramellátás hiányában biztosítják az ajtók nyitását. Ezek a zárak elsősorban tűzgátló berendezéseknél lehetnek igen hatásosak. Ha viszont normál működésű szerkezetet választunk, figyeljünk oda, hogy az ajtók csak akkor fognak kinyílni, ha kapnak áramot.
 
Költözésnél, ha rövid időközönként gyakran használjuk az ajtót, jól jöhet, ha egy speciális gépi karral egyszerűen kikapcsolhatjuk azt, majd a költöztetés végén visszakapcsolhatjuk. Előfordulhat ugyanis, hogy nincs kedvünk mindig a kulcsunkat keresgélni, vagy nem mindenkinek van bejárati kulcsa.
 
Az elektromos zárak nemcsak komfortosak, hanem nagy fokú biztonságot is jelentenek. Egyre több ujjlenyomattal működő és riasztórendszerrel ellátott terméket bocsátanak a piacra, amely funkciók a védelem szempontjából még praktikusabbak lehetnek.