Tedd próbára, milyen jó a helyesírásod!

Az általános iskolában sokak számára az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy megtanuljanak helyesen írni. A magyar nyelv gyönyörű, de írásban számos buktatója van a ragozások, a hasonulások kapcsán. Sokszor elbizonytalanodhat az ember, hogy egybe, külön vagy kötőjellel írunk-e bizonyos szavakat, mikor kell vesszőt használni és mikor nem.

 

 

Ha valakinek van érzéke a helyesíráshoz, akkor egy fokkal könnyebb a dolga, ám ha nincs, akkor nincs mese, be kell magolni a szabályokat. Ha sokat olvas az ember könyveket, színvonalas kiadványokat, akkor persze rögzülnek előbb-utóbb a dolgok, ám ehhez kellő alapossággal kell elmélyedni a szövegekben.
 
Tanulj úgy, hogy közben szórakozol!

 
Van azonban egy fokkal szórakoztatóbb módja is annak, hogy az ember javítson a nyelvtani képességein. A helyesírással kapcsolatos kvízek tulajdonképpen ezt a célt szolgálják. A Keresztlabda weboldalán számos ilyen kvízt találsz.
 
Jó hír, hogy nem kell fejből megmondanod az egyes kérdésekre a választ, hanem több opció közül választhatod ki azt, amelyik szerinted a helyes megfejtés az adott kérdésre. Így akkor is lehet sikerélményed, ha csak tippelsz. Érdemes azonban akkor is megjegyezni, hogy mi volt a megfejtés, ha eltaláltad, ha nem. Így rögzülhet az elmédben az, hogy hogyan kell helyesen írni egy szót vagy kifejezést.
 
Vannak becsapós kérdések is. Bizonyos esetekben lehet, hogy egy szót két különböző alakban is lehet írni, csak éppen más a jelentése. A napi fejtörők esetében csak egy kérdésre kell válaszolnod, de vannak kérdéssorok is. Ilyenkor egyik kérdést követi a másik. Időlimit azonban nincs, szóval ne kapkodj, gondold át jól, hogy mit válaszolsz. Persze túl nagy tétje nincs a dolognak, ám a gondolkodás nélküli tippelés helyett némi töprengéssel biztosan több pontot fogsz tudni elérni.

 

 
Ha nem érted, miért az a helyes válasz, ami
 
Megeshet, hogy nem találod el a helyes választ, ám ami még ennél is bosszantóbb lehet az az, ha nem érted, miért az a helyes, ami. Bár a kvízek esetében magyarázat nem tartozik a válaszokhoz, ne törődj bele abba, ha nem értesz valamit.
 
Van egy Facebook közösség, amit Kvízkuckó néven találsz meg. Ha belépsz ide, akkor a posztolt kvízek alatt nyugodtan felteheted a kérdéseidet, és biztosan lesz, aki válaszolni fog egy megnyugtató magyarázattal. A tanulás szempontjából mindig fontos, hogy ne csak elfogadd, hogy mi a helyes, hanem meg is értsd a mögötte húzódó okokat. Ha így teszel, akkor jobban fognak rögzülni a tanultak.
 
Tedd próbára magad más témákban is!
 
Ha szeretnéd a nyelvtan mellett más témakörökben is próbára tenni magad, akkor a Keresztlabda oldalán találni fogsz más jellegű kérdéssorokat is. A földrajzzal, történelemmel vagy gasztronómiával kapcsolatos kvízek mellet még matematikai feladványokat is találsz ezen a felületen.