Zöld Busz Program Nyíregyházán

Idén tavasszal folytatja útját a Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt Nyíregyházán, melynek keretében április 29-én a városba érkezik a MAN LION’S City 18 E típusú elektromos csuklós kivitelű autóbusz.

 

 

A projekt részleteit Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV polgármestere, dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója és Huszár Richárd, a HUMDA Zrt. zöld mobilitás igazgatója közös sajtótájékoztató keretében ismertetik.

A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervében is szereplő Zöld Busz Program célja a közösségi közlekedésben részt vevő autóbuszállomány cseréje a hazai buszgyártás ösztönzésével, az üzemeltetett buszok átlagéletkorának, a buszos közlekedés károsanyagkibocsátási értékeinek és fenntartási, üzemeltetési költségeinek csökkentése, továbbá az utazási szolgáltatások minőségének javítása.

A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. a szektor szereplőit összefogva és velük szoros együttműködésben részt vesz a hazai autó- és motorsportszakma koordinálásában. Az Ügynökség HUMDA Green néven koordinálja az elektromos meghajtású közlekedési eszközök támogatási rendszerét és a Zöld Busz Programot Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár együttműködésével.

A Zöld Busz Programot előkészítő Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt keretében elektromos buszok teljesítettek szolgálatot egy hónapos időtartamokban a kiválasztott vidéki nagyvárosokban, melynek II. ütemére kerül sor 2022. április-májusban, ezúttal 2 hét időtartamban.