A méhek világnapja alkalmából 1000 db évelőt osztott ki 45 nyíregyházi intézményben a Zöld Akciócsoport

A Gajdos Kertészet felajánlása ihlette az ötletet, hogy a Zöld Akciócsoport a Méhek világnapjára akkora hangsúlyt helyezzen, mint amelyet az megérdemel. Hiszen élelemellátásunk jelentősen függ a méhek számától, azok beporzó tevékenységétől. Óvodák, iskolák figyelmét irányították a lehetőségre körlevélben, hogy évelő virágzó növényeket osztanak minden ültetni vágyó intézménynek.

 

 

A jelentkezők száma magasan felülmúlta várakozásainkat, rekord számú, 45 nevelési-oktatási intézmény jelezte vissza igényét. Ezért felkérték még a Klorofill Kertészetet, hogy csatlakozzon programjukhoz e figyelemfelhívó nap alkalmából. Hálásan köszönik a nagylelkű felajánlást, amelyhez végül még kiegészítésként az Oázis Kertészetből is kaptak ajándék cserjéket.

Több mint 1000 db évelő növény és cserje került nyíregyházi óvodák, iskolák kertjeibe, melyek nemcsak szépek, de hasznos életteret biztosítanak számos beporzónak. Mivel eszközei, erőforrásai végesek voltak az önkéntes munkát végző lakossági csoportnak, a kiszállítást csak részben tudták megoldani. Szerencsére, az intézmények ezt rugalmasan fogadták, legtöbbjükből elmentek válogatni arra a helyszínre, ahol a  csoport ezen alkalomra lehetőséget kapott raktározni és előkészíteni a növényeket. Május 20. péntekre, a kiemelt napra szinte kivétel nélkül minden intézménybe eljutottak az évelők. Két intézményt sikerült segíteni komposztföld beszerzésében is. Az ültetésről több óvoda, iskola is küldött fotókat a környezetvédelmi csoportnak, és kedves köszöneteket is.

Arra is igyekeznek odafigyelni, hogy a műanyag virágcserepek visszakerüljenek újrahasznosításra a kertészetekbe.

Minden támogatásért köszönetet mondanak, és örülnek a jószándékú összefogásnak városunk zöldebb, egészségesebb, fenntarthatóbb jövőjéért, gyermekeinkért.