Ne legyen gond a vízszinttel: vegyél lézeres szintezőt!

A lézeres szintezők óriási segítséget jelentenek mindenhol, ahol fontos a precizitás. Ezek az eszközök számos kivitelben készülnek, amelyek mind más-más helyzetekre jelentenek ideális megoldást. Mi alapján válassz? Cikkünkben bemutatjuk a lézeres szintezők típusait és felhasználási területüket. Vágjunk is bele!

 

 

Mi is pontosan az a lézeres szintező?

A lézeres szintező egy építőiparban és lakberendezésben használt mérőeszköz, amely zöld vagy piros sugárnyalábot vetít ki függőleges vagy vízszintes síkban, egyszerűbbé téve a munkát. Az optimális használathoz érdemes állvánnyal együtt használni. Léteznek beltéri és kültéri, illetve mindkettőre alkalmas kialakítású modellek.
Számos területen használhatjuk őket. Kültéren remekül alkalmasak például alapmérésre és a földfelszín ellenőrzésére, beltéren pedig jó szolgálatot tehetnek a padló igazítása során, vagy polcok és szekrények beállításakor.

Milyen típusok közül választhatsz?

A szintezők piacán számos speciális termék kapható, amelyek mind egy-egy adott igény kielégítésére lettek tervezve. Milyen fő kategóriákról beszélhetünk?

 

1., Optikai szintezőműszer

Automata szintezőnek is nevezik. A vízszint beállítására használják őket. Használatuk egyszerű: át kell néznünk egy ún. szemlencsén, és a kívánt helyre állítani a szintező lécet. Ez az eszköz különösen hasznos a helyszínt felmérő mérnökök számára, de más helyzetekben is jó szolgálatot tehet.

Nagyon fontos, hogy stabilan rögzítsük az eszközt (a legjobb az állvány), és a libella is jól legyen beállítva (akkor jó, ha a buborék a körön belül van).
A mai modern szintezők nagy része automatikus, így nem nekünk kell korrigálni a tengely függőlegesítéséből eredő hibákat.

2., Forgólézer

A nevéhez hűen ez az eszköz egy 360 fokos vonalat vetít ki, így az egész helyiségben látjuk az adott magasságértéket. Nagyon hasznos lehet például csempézéskor, vagy a padló szintezésekor.
A forgólézereket is állvánnyal érdemes használni, ezért vagy készletben rendeld meg, vagy rendelj mellé egy állványt is. Ha önbeálló készüléket vásárolsz, nem kell bajlódni a mérés kalibrálásával.

3., Magaspontosságú forgólézer

A magaspontosságú lézer egy átlagosnál jóval pontosabb forgólézer. Akkor érdemes használni, ha kiemelten fontos a precizitás. Egy tengelyen és két tengelyen dönthető kivitelben is kaphatók. Remekül alkalmasak szintellenőrzésekhez, szintezéshez, árokásáshoz, betonzsaluzáshoz, ásatásokhoz és még sok más helyszínen.

4., Csőlézer

A csőlézer vagy csatornalézer alapvetően különféle csövek lejtésének beállításához használatos. Ezek az eszközök használhatók föld alatti és feletti csövekhez is, illetve a csöveken belülre is ki lehet vetíteni a sugárnyalábjukat.

 

 

5., Vonallézerek

A vonallézereket arra tervezték, hogy jól látható vízszintes vagy függőleges vonalakat vetítsünk ki segítségükkel. Vízszintes vagy függőleges szintezéshez remekül alkalmasak. Ahogy a korábbi típusoknál, itt is nagy mértékben megkönnyíted a dolgodat egy állvánnyal.

6., Pontlézer

A pontlézer nagyon hasonlít a vonallézerhez, csak nevéhez hűen egy pontot vetít ki vonal helyett. Legtöbb esetben libellával működik, amelyet szemmértékkel állítunk be. Ez a pont lehet párhuzamos vagy merőleges a szintező síkjával, vagy meg is hosszabbíthatja azt.
Ha még mindig nem vagy biztos a dolgodban, keresd fel szerszám webáruházunk, a Zákány Szerszámház honlapját, ahol jó minőségű szerszámgépek széles választéka közül szemezgethetsz, és szakértői segítséget is nyújtunk neked a választásban!