Megtörtént a Nyíregyháza Bessenyei téri bérlakások energetikai korszerűsítése

A Terület és Településfejlesztés Operatív Program keretén belül, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata 100%-os támogatási intenzitású, vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósította meg „A Bessenyei tér 3-4 szám alatti bérlakások energetikai korszerűsítése” című projektet.

 

 

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának tulajdonában lévő épület meghatározó része energetikailag elavult és üzemeltetése költséges volt, így korszerűsítése elengedhetetlen lett. A beruházás elsődleges célja az energiára fordítandó költségek jelentős csökkentése, az energiahatékonyság növelése volt.

Az épület megvalósult energetikai korszerűsítésének elemei:
• Nyílászárók cseréje: Az épületen található valamennyi nyílászáró kicserélésre került, az alkalmazott
nyílászáró rendszer műanyag ötkamrás kivitelben készült, műanyag profilrendszerből.
• Tetőfödém: A lapostető a meglévőre még plusz hőszigetelést kapott és PVC anyagú csapadékvíz elleni
szigeteléssel lett ellátva.
• Homlokzat: Az épületen található mészkőburkolat jelentős műszaki és esztétikai értéket képvisel, ezért annak
bontása, tisztítását követően visszahelyezésre került.

A belső udvari homlokzatra hőszigetelő rendszer került (18 cm vtg-ban), mely kapart hatású vékonyvakolattal lett ellátva.
A földszinten a lábazati részen kiegészítő vízszigetelés készült, tekintettel arra, hogy nem volt csapóeső ellen védő vízszigetelés, ezért a lábazati fal fel tudott ázni.
A kivitelezési munkák 2021. októberében befejezésre kerültek, ennek megfelelően a Kivitelező részéről átadásra került a Megrendelő részére a felújított épület 2021. október 15-én.