Mit kell tudni a kerékpárokról? Mekkora biciklit vegyek?

A kerékpárvásárlás jelentős pénzügyi befektetés, ezért nagyon fontos a helyes választás. Ha nem akarod szinte azonnal megbánni a döntésed, akkor már az elején tudnod kell, hogy mikor fogod használni, milyen utakon fogsz tekerni, és hogy milyen elvárásaid vannak.

 

 

A bolti eladók leginkább arra utaznak, hogy biztosan egy biciklivel együtt távozz, úgyhogy saját magadnak kell bebiztosítanod a vásárlást. A legfontosabb, hogy tudatában legyél a közép- és hosszú távú céljaidnak, és ne hagyd, hogy szeszélyek, trendek vagy impulzusok irányítsanak.

A fő kerékpártípusok és jellemzőik

Ha országúti kerékpár mellett döntesz, akkor tudnod kell, hogy különböző geometriákkal kínálják őket. A geometria megválasztása olyan szempontoktól függ, mint a kerékpáros tudása, céljai és fizikai jellemzői. Mindezek meghatározzák a keret agresszivitását, a fék fajtáját, az ülés típusát.

Ha hegyikerékpárt választasz, azaz olyan biciklit, amelyet pályákon és ösvényeken való vezetésre terveztek, akkor érdemes megjegyezni, hogy különböző típusok léteznek. Ha biztosra akarsz menni, akkor a cross-country (XC) vagy trail kategóriába tartozót választod, mivel ezek lazább geometriát kínálnak, és a kezdők körében a legelterjedtebbek. Ezek lehetnek merevek (felfüggesztés nélkül), illetve első vagy kettős felfüggesztésűek.

Ha minden utat meg akarsz hódítani, akkor a választásod a gravel biciklire fog esni, vagyis azokra a terepjáró kétkerekűekre, amelyek lehetővé teszik az országúti és a terep közlekedést. Ezeknek a kialakítása nagyon hasonlít az országúti kerékpárokéhoz, de lazább geometriát kínálnak, így túrázásra és városi használatra egyaránt alkalmasak.

Mire kell a leginkább figyelni?

Nyilvánvaló, hogy a kerékpáron elfoglalt testhelyzet nagyban eltér az ember anatómiai helyzetétől, ezért teljesen normális, hogy az első használatok után némi izom- és ízületi kellemetlenséget érzel, sőt, a jól ismert merevséget is megtapasztalhatod, aminek nem szabad nagy jelentőséget tulajdonítani. Ez olyan, mintha futni járnál, és az első izomláz miatt abbahagynád. Igen, minden a rutinról és a megszokásról szól.

Ha azonban ez a kellemetlen érzés nem szűnik meg, ha hosszabb időn keresztül fennáll, vagy ha megakadályozza, hogy folytasd a napi tevékenységeidet, akkor érdemes szakemberhez fordulni.

A bicikli mérete a vásárlás alapja

A bicikli méretét a függőleges cső hossza határozza meg. Legalábbis ez volt a helyzet néhány évvel ezelőttig, amikor a keretgeometriák gyökeresen megváltoztak. Így egy 54-es méretű országúti kerékpár esetében az alsócső hossza 54 centiméter. Fontos kiemelni azonban egy dolgot: a bicikli méretét másképp jelölik attól függően, hogy országúti vagy hegyi kerékpárról van-e szó.

A hegyi kerékpározásban a méret jelölésére hüvelykeket használnak. A 17,5 hüvelykes mountain bike méret azt jelenti, hogy a cső mérete 17,5 hüvelyk. Szerencsére ez a mérés is kezd megváltozni, így néhány gyártó már centiméteres méretezést használ. Emellett vannak olyan márkák, amik a centi és a hüvelyk helyett az S, M, L és XL szabványos jelölést alkalmazzák. Honnan tudjuk akkor, hogy mi mekkora?

Bár minden márka saját mintákat használ az általa gyártott keretek szögének beállításához, általánosságban véve a következő méretekre számíthatsz:

XS: 46-49 cm = 14”

S: 50-53 cm = 15-16”

M: 54-56 cm = 17-18”

L: 57-59 cm = 19-20”

XL: 60, 61 cm = 21-22”

XXL: +62 cm = +23”

Oké, tehát tudod, hogy az 54-es országúti vagy 18″-es hegyi méret a legtöbb gyártó esetében M-es méretnek felel meg. Most jön a következő kérdés: honnan tudod, hogy inkább M-re vagy L-re van szükséged?

Ha megnézed a kerékpármárkák honlapjait, látni fogod, hogy a legtöbbjük a magasság alapján kínál méretmutatókat. Vagyis amilyen magas vagy, olyan magas az a méret is, ami neked megfelel.

 

 

Egy biztos tipp a méret kiválasztásához

A megfelelő kerékpárméret kiválasztásakor nem a testmagasság, hanem a csípőmagasság a fontos. Ezért a bicikli méretének meghatározásakor az egyik legmegbízhatóbb tényező a lábak hossza. Ha tehát biztosra akarsz menni, akkor először a lábaid hosszát méred meg.

Ez a mérés egy X értéket ad, például 90 centimétert. Ha meg szeretnéd tudni a mountain bike méretét, szorozd meg ezt a számot 0,21-gyel. Tehát, folytatva a példát, 90 x 0,21 = 18,9. Ebben az esetben a te mountain bike méreted 19-es lenne, ami 19 hüvelykes függőleges csőhossznak felel meg. Ha olyan mountain bike-ot szeretnél vásárolni, amelynek a gyártója centiméterben adta meg a méretét, akkor ezt az értéket 0,54-gyel kell megszoroznod.

Mi történik, ha a szám, amit kapok, két méret között van?

Néha előfordulhat, hogy a kerékpár méretének kiszámításakor az eredmény két méret között van, például 54,3 centimétert kapsz. Mit tehetsz ilyenkor? A bicikli használatának módja olyan kritérium lehet, amelyet figyelembe kell venned a vásárláskor. Ha a számított érték két méret között van, válaszd a kisebbed a sport- és versenyhasználathoz, a nagyobbat pedig a lassabb tempóhoz, vagy az olyan útvonalakhoz, ahol a kényelem fontosabb, mint a sebesség.