Nyíregyháza-Rozsrétszőlő bekötőút felújítása

Gazdaságfejlesztést és a munkaerő mobilitás ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztés céljából Nyíregyháza MJV Önkormányzata 600 millió forint, százszázalékos, vissza nem térítendő támogatást nyert a „Rozsrétszőlő bekötőút (Nyugati 1. u./Déli Ipari Park bekötőút) felújítása” című, TOP-6.1.5-16-NY1-2020-00004 azonosító számú pályázat megvalósítására.

 

 

A kivitelezés áprilisban kezdődött, a megvalósítás időtartama várhatóan 7 hónap. A munkálatoka dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV polgármestere, és Halkóné dr. Rudolf Éva, a Gazdasági és Tulajdonosi Bizottság elnöke június 15-én sajtótájékoztatóval egybekötött helyszíni szemlén tekintették meg.

Nyíregyháza fejlődése szempontjából kiemelten fontos a helyi gazdaságfejlesztés, amelynek alapvető célja az üzleti infrastruktúra fejlesztésén keresztül a helyi vállalkozások támogatása, beruházások vonzása, valamint foglalkoztatási együttműködési megállapodások, paktumok támogatása által a térségi foglalkoztatottság növelése.

A fejlesztett útszakaszon jelentős az árukiszolgálást és árumozgatást lebonyolító gépjárműforgalom, valamint a munkaerő-forgalom, ezért elengedhetetlen az útburkolat teljes körű felújítása, szabványosítása és megerősítése. A fejlesztés közvetlen célja a Rozsrétszőlő bekötőút (Nyugati 1. i. /Déli Ipari Park bekötő út/) felújítása szélesítése közel 1 km hosszan. A felújítás az ipari parkos körforgalomtól indul, része a Marso Kft. és Lukoil csatlakozásaival érintett bekötő útszakasz. A fejlesztés eredményeként megvalósul Nyíregyháza külterületén a 35130 j. közút szabványosítása, szélesítéssel és a pályaszerkezet megerősítésével is, így az átépítés után jelentős tehergépjármű forgalom növekedés várható.

Jelenleg az előkészítő munkálatok zajlanak. Elkezdődtek a közmű kiváltások, valamint a 0+275 és 0+450 szelvényszámok között folyamatban van a padka-, és humuszréteg leszedése, régészeti szakfelügyelet mellett. Ez idő alatt a H30-as busz a lezárásokra tekintettel módosított útvonalon közlekedik. Az ütemezett munkálatoknak megfelelően a 100-as vasút fővonalon vágányzár lesz 2022. június 27-30. között, amikor 4 napig az adott szakaszon szünetel a vasúti közlekedés.