A Szent István és Szarvas utcák útburkolat felújítása

Nyíregyháza MJV Önkormányzata 582,26 millió forint, 100%-os, vissza nem térítendő támogatást nyert a „Szent István és Szarvas utcák útburkolat felújítása” című, a TOP 6.1.5-16-NY1-2021-00006 azonosítószámú pályázat megvalósítására. A projekt célja a biztonságosabb közlekedési feltételek és körülmények megteremtése valamennyi közlekedő számára. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 

 

A fejlesztéssel érintett útszakaszok:
- a Szent István utca az András utca és a Nagykörút közötti szakaszon;
- a Szarvas utca a Széchényi utca és az Arany János utcai körforgalom közötti szakaszon.

A Szent István utcán megvalósuló fejlesztések: Az érintett szakasz burkolatfelújításán kívül a jelenlegi 7.50 – 8.00 m között váltakozó burkolatszélesség egységesen 6.50 m szélességűre lesz átépítve, továbbá megvalósul a Nádor utca csomópontjában található mini körforgalom és a Forgó utcai csomópont átépítése azzal a céllal, hogy a csomópontok geometriája és a vízelvezetés kialakítása megfelelő legyen. A járdák és gyalog-kerékpárutak burkolata szükség szerinti megújul, illetve a meglévő parkolók szabványosítása is megtörténik a megfelelő vízelvezetés kialakításával. A Szent István utca és a Béla utca csomópontjában meglévő gyalogátkelőhelyet SafeCross okos zebra gyalogátkelőhellyé alakítják, így biztonságosabbá téve a gyalogos közlekedést a középiskola környezetében.

A Szarvas utcán megvalósuló fejlesztések: A Szarvas utcán az útburkolat felújításán kívül, a burkolat mindkét oldalán a meglévő útszegélysor cseréjére kerül sor. Megújulnak a meglévő parkolóhelyek, valamint 2 darab bazaltbeton burkolatú autóbuszöböl kialakítása történik a jelenlegi, forgalmi sávon található autóbuszmegállók átépítésével és az akadálymentes megközelíthetőség kialakításával. A kialakításra kerülő út-járda csatlakozások és a kijelölt gyalogos-kerékpáros átkelőhelyek esetében taktilis jelzések kiépítése valósul meg.

A fejlesztéssel javulnak a fenntartható közlekedési módok feltételei a gyalogosok részére kijelölt gyalogos átkelőhelyek és a járdaburkolatok átépítésével. A Szarvas-Kereszt utca kereszteződésében okos zebra létesül. A Szarvas utca-Országzászló tér jelzőlámpás csomópont geometriai kialakítása pedig korrigálásra kerül annak érdekében, hogy valamennyi közlekedő számára biztonságosabbá váljon.