Megindult Nyírbogdányban a csapadékvíz-elvezetés fejlesztése

Nyírbogdány Község Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében a Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága által meghirdetett Települési környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztések elnevezésű pályázati konstrukcióban 402,33 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatást nyert.

 

 

A pályázati felhívásra az Nyírbogdány Község Önkormányzata 2019.10.16-án nyújtotta be támogatási igényét. A megvalósítás 2022.09.30-én fejeződik be. A projekt azonosítószáma TOP-2.1.3-16-SB2-2019-00011. A fejlesztés célja a beltéri csapadékvíz-elvezetés fejlesztése, amelye a települési környezetvédelmin infrastruktúrához járul hozzá. A felújítás régóta célként fogalmazódott meg a képviselő testület tagjaiban, melynek anyagi forrásai sikeres pályázatot követően Európai Uniós forrásból vált biztosítottá. A megvalósulandó fejlesztésnek köszönhetően a település megfelelőbb csapadékvíz elvezetése valósulhat meg. A projekt 402,33 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatás segítségével jöhet létre.

 

A beruházásnak köszönhetően a település ezen területeinek bel-vízmentesítése teljes mértékben biztosítottá válhat. A vízbázis-védelem és vagyoni kármegelőzés érdekében fontos a település belvízvédelmének biztosítása. Az indokoltság a projekten belül abban nyilvánul meg, hogy a közterületen meglévő csapadékvíz csatornák felújítása, rekonstrukciójának elvégzése után, a burkolt csapadékvíz csatornák a vízgyűjtő területükről teljes biztonsággal képesek elvezetni a káros felszíni csapadékvizeket, az ezen a területen lévő „családi házas beépítettségű” ingatlanokon lévő épületek, létesítmények védelmének biztosítása érdekében.

 

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.