Augusztus 20-i ünnepség Nyíregyházán 2022-ben

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata államalapító Szent István tiszteletére 2022. augusztus 20-án (szombaton) 17.00 órától ünnepséget rendez a Váci Mihály Kulturális Központban. Dr. Kovács Ferenc polgármester ünnepi köszöntője és az új kenyér megáldása mellett, hagyományosan a Nyíregyháza Város Díszpolgára cím és az Inczédy György Életmű-díjak átadására is sor kerül.

 

 

Államalapító Szent István tiszteletére 2022. augusztus 20-án 17 órától ünnepséget rendeznek a nyíregyházi Váci Mihály Kulturális Központ színháztermében, majd a Kossuth téren. Az ünnepi műsor köszöntővel kezdődik, majd megszentelik az új kenyeret, átadnak kitüntetéseket és fellép a Cantemus Kórus. Ezt követően a Kossuth téren folytatódnak a programok. Ott többek között a Swing A’La Dajango, valamint Pápai Joci koncertjét is láthatják, hallhatják majd. A napot tűzijáték zárja majd 21:30-tól.

Kossuth téri programok:
19:30 Swing A’La Django
20:15 Pápai Joci nagykoncert
21:30 Tüzijáték

 

 

XIV. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál

2022. augusztus 20. (szombat) 19:30
Gálakoncert
Continental Aréna
Nyíregyháza, Géza u. 8-16.
Belépő: felnőtt jegy 2500 Ft-tól, gyermek jegy (14 éves korig) 1500 Ft-tól

 

 

 

Új Kenyér Ünnepe a Sóstói Múzeumfaluban

 Augusztus 20. államalapító királyunk ünnepe, ugyanakkor ez a nap az új kenyér ünnepe is. A Sóstói Múzeumfaluban felelevenítik a hagyományokat: beindítják a matolcsi szárazmalmot, kihirdetik a „Gazda kovászos kenyere” elnevezésű verseny győztesét, lesz kenyérkóstolás, népi vásár és táncház is. A gyerekeket kézműves foglalkozások, kosaras körhinta és népi játszóudvar várja.

A kenyér útját térképes feladat formájában kísérhetik végig a játékos kedvű látogatók. Aki ezt az utat sikeresen végigjárja, jutalmat kap. A kenyér mellett finom töltött káposztával, a kocsmában pedig hűsítő finomságokkal várják a vendégeket.

A program részeként, a hagyományoknak megfelelően a faluközpontban hálaadó református istentiszteletet tartanak. Igét hirdet Kósa László református lelkipásztor.

Augusztus 20-án (szombaton) egész nap ingyenes a belépés a Sóstói Múzeumfaluba, másnap pedig kedvezményes jegyárakkal várják a látogatókat, a Burattino Bábszínház előadásával és Hajdú Ágota hangszersimogató, nótázós programjára.