Így közlekednek szeptembertől a nyíregyházi autóbuszok

A 2022 júniusában bevezetett hálózati és menetrendi fejlesztések a tanítási időszakban is jobb kapcsolatot biztosítanak a nyíregyházi városrészek között. A Mobilissimus, az Önkormányzat és a Volánbusz partnerségében megtervezett változások a nyár során sikeresnek bizonyultak.

 

 

Mi is változott júniustól?

- Az iskolaszünet kezdetétől elindult az új 25-ös autóbusz Borbánya – Örökösföld –Jósaváros és a Vasútállomás között
- A 8B helyét a Berenát utcában az immár folyamatosan közlekedő 55-ös vette át
- 9-es hosszabb útvonalon, Huszár telep és Örökösföld között jár
- Az Esélycentrumot a Kertvároson át az új 26-os szolgálja ki,
- Illetve elindult a 900-as éjszakai autóbusz hétvégi napokon, közvetlen kapcsolatot adva a Vasútállomás – Jósaváros – Sóstógyógyfürdő és Örökösföld között, körjáratként.

Mi változik szeptembertől?

Szeptember 1-től, a tanítási időszaktól kisebb mértékben módosulnak a menetrendek számos vonalon. Ennek oka, hogy a korábbi időszak műszeres méréseinek eredményeképp még pontosabb közlekedés valósítható meg a menetrendek finomhangolásával. A közúti forgalom mindenkori adottságai természetesen befolyásolják a buszok pontos közlekedését, de a menetidők frissítésével a pontosabb haladás tovább javítható.

Borbánya – Jósaváros – Örökösföld - Belváros:- Borbányáról a nyárinál jóval sűrűbben közlekednek a 25-ös autóbuszok, így iskolakezdéskor 20, délután 20-40 percenként lehet Borbányáról átszállás nélkül eljutni az örökösföldi, jósavárosi vagy Északi körúti intézményekbe. Örökösföld és Jósaváros között, a belváros érintése nélkül (a Tesco felé) a 25-ös és a 44-es autóbuszok reggel és délután átlagosan 20 percenként közlekednek.

Nagyszállás – új iskolás járatok:

Tanítási napokon 7.08-kor új H32 járat indul Nyírjes betéréssel azAlma utcai iskoláig, majd 7.22-kor 25-ös jelzéssel tovább Örökösföldön – Jósavároson át a Vasútállomásig. Délután a Vasútállomásról 13.40-kor, 15.40-kor induló 25-ös autóbusz az Alma utcai iskolától
14:20-kor, illetve 16:20-kor indul tovább Nyírjes – Nagyszállás felé, így Nagyszállásról és Nyírjesről átszállás nélkül elérhetők a borbányai, örökösföldi, jósavárosi iskolák. Ezzel egy időben az eddig 7.03-kor induló H32 autóbusz, korábban 6.53-kor indul, hogy a Belvároson kívül működő munkahelyekre, iskolákba is biztosított legyen a beérkezés 8 órára.

Északi körút – Jósaváros:

Szeptember 1-jétől nem közlekedik a 12A autóbusz, a 12-es autóbusz 20 helyett 15 percenként indul majd. A Vasútállomás és Jósaváros között az Északi körúton át a 25, 25A járatok biztosítanak gyors eljutást, reggeli és délutáni csúcsidőszakban egyaránt 20
percenként. A reggeli csúcsidőszakban a Vasútállomásról 7.10-kor 25-ös, 7.20-kor és 7.30- kor 25A járat indul majd.

A délutáni csúcsidőszakban nem közlekedik az 5A autóbusz, az 5-ös autóbuszok 30 helyett 20 percenként indulnak majd Örökösföld és a Sóstói úti kórház között.

Egyenletes követés az Oros felé.

A 44-es járatok folyamatosan növekvő kihasználtsága miatt változik az Oros felé közlekedő autóbuszok menetrendje, a 4/4Y/44 autóbuszok hangolva közlekednek. A reggeli csúcsidőszakban Orosról 10 percenként, a délutáni csúcsidőszakban átlagosan 15
percenként indulnak az autóbuszok. A Kodály Zoltán Általános Iskolától az autóbuszok 10-20 percenként indulnak, a 44-es járatok menetideje 8-10 perccel haladja meg a 4-es járatok menetidejét, így az Orosra igyekvők bátran választhatják utazásaikhoz ezt a járatot
is.

Sóstógyógyfürdő – Berenát utca – Belváros – Örökösföld:

- Az 55-ös autóbusz Sóstógyógyfürdőről a Berenát utcán át Örökösföld felé hétköznap reggel 6:17-kor, 6:57-kor és 7:52-kor indul, majd 8:45-től óránként közlekedik. Így a téli időszakban is, minden nap elérhető átszállás nélkül a népszerű fürdő- és pihenőhely. Kertváros - Belváros – Örökösföld:
- A 11-es autóbusz kibővített üzemidőben közlekedik hétköznap délután. Az Egyház utcától 13:49 és 17:14 között indul, hangolva a 17Y, 20-as és 21-es autóbuszokkal.
- Az Örökösföld és Kertváros között a 17-17Y járatok csúcsidőszakban egyenletesebben közlekednek, reggeli csúcsidőszakban 15 percenként, a délutáni csúcsidőszakban 20 percenként. A 17-17Y járatok mellett a 9 és 9B járatok is biztosítják az utazást a Kertváros felé napközben 60, csúcsidőszakban 30 percenként. A 9B autóbuszok útvonala módosul, rövidebb útvonalon, a Szegfű utcán át közlekednek.
- Örökösföldön, a Család utcai ágon a belváros felé az autóbuszok hétköznap reggel 4-7, napközben 10 percenként közlekednek. A belvárosból (Kodály Zoltán Általános Iskola) délután 6-10 percenként indulnak a járatok Örökösföld felé. A Törzs utcában reggel a
belváros felé 10 percenként, délután a belváros felől 15 percenként közlekednek az autóbuszok a legrövidebb útvonalon, a Szegfű utcán át.
- Szeptember 1-jétől újra közlekednek a 27-es autóbuszok a Kertváros – Belváros – Jósaváros között.

Szakiskola és Kollégium, valamint az Esélycentrum elérése:
- Az Esélycentrumot a Kertvároson át a június óta közlekedő 26-os autóbusszal lehet elérni

- A 9E autóbusz új számon, 29E jelzéssel közlekedik a Vasútállomás és a Szakiskola és Kollégium megálló között. Az autóbusz a reggeli időszakban kétszer, délután háromszor indul. Az autóbusz nem csak hétköznap, hanem a tanítási napokat megelőző
vasárnapokon is közlekedik, ekkor a Vasútállomástól 18:05-kor indul.

Új éjszakai közlekedés:

- A kora reggeli és késő esti órákban a vasúti csatlakozások biztosítása érdekében új éjszakai járatok közlekednek minden nap: Jósavárosi piactól Örökösföldön át 3:42-kor.
- 920-as jelzéssel a belvároson át a Vasútállomáshoz a 20-as autóbusz útvonalán indul autóbusz.
A Vasútállomásról 23:18-kor és 23:48-kor a belváros - Jósaváros - Tesco útvonalon

Örökösföldi piac megállóhelyig 918-as jelzéssel indul autóbusz, csatlakozva a Bécs- Budapest, Debrecen és Miskolc felől érkező vonatokhoz. A 900-as autóbusz a tél időszakban nem közlekedik.

A csak leszállás céljából megálló, késő esti járatok vonalszakaszai új járatokkal bővülnek szeptember 1-től. Az intézkedés célja, hogy a járatok utas nélkül ne közlekedjenek a külső szakaszokon, így jelentős üzemanyag felhasználás takarítható meg.

• Az Autóbusz-állomásról naponta 22:42-kor induló H30-as autóbusz utolsó kötelezően érintett megállóhelye: Ipari Park, Wittur.
• Az Autóbusz-állomásról naponta 22:42-kor induló H32-es autóbusz utolsó kötelezően érintett megállóhelye: Borbánya, Lakatos utca.
• Az Autóbusz-állomásról naponta 22:42-kor induló H35-ös autóbusz utolsó kötelezően érintett megállóhelye: Alsóbadúri elágazás
• Az Autóbusz-állomásról munkanapokon 22:42-kor induló H40-es autóbusz csak akkor indul el, ha felszálló utas van.
• A Vasútállomásról 23:18-kor és 23:48-kor induló 918-as autóbusz utolsó kötelezően érintett megállóhelye: Volánbusz Zrt.

Ezeken a járatokon az utolsó utas leszállása után az autóbusz a Volánbusz Zrt. telephelyére közlekedik.