A 150 éves magyar műemlékvédelem tiszteletére

2022-ben éppen másfél százada annak, hogy 1872-ben létrejött a Magyarországi Műemlékek Ideiglenes Bizottsága. A Kulturális Örökség Napjai idén a szeptember 17-18-i hétvégén lesznek. Az évforduló miatt országszerte előadásokat, sétákat tartanak a különösen értékes és érdekes műemlék épületekben.

 

 

Megyeszékhelyünkön is megemlékeznek erről a dátumról, egy, a városban évek óta népszerű sorozat, a Nyolcvan nap alatt a Föld körül c. ismeretterjesztő előadás keretein belül. A műsort Orémusz Maja rendezvényszervező álmodta meg, s lassan 10 éve invitálja virtuális utazásokra a nagyérdeműt különböző utazók, világjárók beszámolói által.

Most stílusosan egy valódi közkincs, az Alpár Ignác által 1895-ben tervezett Korona Hotel várja az érdeklődőket arra az előadásra, mely hazánk természeti és épített értékeit gyűjtötte össze.

Sipos László, a Forster-érmes fotós-műemlékvédő és a program szervezője kalauzolásával szeptember 13-án 17 órakor járhatják be a kalandozni szeretőkaz ország tizenkilenc megyéjének egy-egy ritkán látogatott épületét, valamint egy kulturális fesztiválját, természeti látványosságát. Az ingyenes műsor alcíme: Az egyik 19, a másik egy híján 20!

 

 

                                                                                                               Hajzer Andrea