Tirpák Fesztivál 2022-ben is Nyíregyházán

Minden évben egyre nagyobb méreteket ölt ez a hagyományok ápolását előtérbe helyező városi nagyrendezvény, amely három napon át várja az érdeklődő nagyközönséget. Pénteken a Nyíregyházi Szakképzési Centrum szakképző iskolái mutatkoznak be a Mini Tirpák Fesztivál Matiné keretében. A diákok érdekes bemutatókkal, programokkal, játékokkal várják az óvodásokat és kisiskolásokat.

 

 

A délelőtti matiné után péntek este koncertek nyújtanak szórakozást. Fenséges látvány, feledhetetlen gasztronómiai és kulturális élmény várja azokat, akik úgy döntenek, hogy szombat-vasárnap látogatnak el a Tirpák Fesztiválra. Szeptember 17-18-án Népi Ízek Találkozója és a VI. Nyíregyházi Bogrács-és Grillbajnokság várja a gasztronómiát kedvelő nagyközönséget városunk főterén.

Szombaton a nyíregyházi éttermek és hagyományőrző egyesületek mutatkoznak be finomabbnál finomabb falatokkal. Mellettük a szakképző iskoláink is képviseltetik magukat, előtérbe helyezve a hagyományok ápolását. Nyolc testvér-, ill. partnervárosunk is bemutatkozik a fesztiválon. Szatmárnémetiből népi fazekasok és a Hám János Líceum szakács – pincér szakosztályának főzőcsapata érkezik, akik a favágó pörköltjét készítik el. A nagykaposi COPUS csapat tejfölös, szalonnás, juhtúrós sztrapacskával készül. A St. Pöltenből érkezők eredeti osztrák recept szerint készítenek császármorzsát, a „Gorlice – a fény városa” csapat bigos staropolski-val, a lengyelek tradicionális, nemzeti ételével készül. Érkeznek vendégek, Rzeszówból, Bielsko-Biala-ból, Eperjesről, és Nagybányáról is. Vasárnap a bogrács- és grillbajnokságon az amatőr főzőcsapatok remekelhetnek. Mindkét napon neves szakmai zsűri ítéli oda a legjobbaknak járó díjakat.

A két nap alatt több ezer adag ételt készítenek a résztvevő csapatok. A korábbi évekhez hasonlóan kostolójegyekkel lehet megkóstolni a gasztronómiai kínálatban felsorakoztatott finomságokat. A kóstolójegy ára: 400 Ft, amit a Kossuth tér több pontján is árusítanak majd.

Mini Tirpák Fesztivál Matiné szeptember 16-án, pénteken.
Bemutatkoznak a Nyíregyházi Szakképzési Centrum szakképző iskolái

 

  • Bánki Robot Team - modell játékautók, traktorok, repülőgépek építése, rally versenyautó kipróbálása
  • Bencs - próbababák öltöztetése, pincér ügyességi verseny, puzzle, színező
  • Inczédy – térkőrakás, puzzle, kifestő, kis dömperek, görgős kocka „kocsi”
  • Széchenyi – robotika, terepasztal, diákvállalkozás, gyerek nyomda
  • Sipkay - almás puffancs kóstoló, pénztárgépes foglalkoztató feladatok, pecsételés
  • Vásárhelyi – nyúlgát készítés, építészeti makettek
  • Wesselényi – arcfestés, hajfonás, kreatív foglalkozás, mese kockák, tekézés, célba dobás
  • Zay – „Játszunk orvosost!”, Flashmob, felnőtteknek szűrővizsgálat (vérnyomásmérés)
  • Tekerd! csoport – Tekerdes építés LEGO kockákból
  • Mozgó Digitális Közösségi Alkotóműhely - a kódolás alapjainak gyakorlása játékokkal, méhecske robotok

Kísérő program: „Zenés torna” 11.30 kor a városháza előtt

Nagyszínpad
19.00 Nagy Szilárd és Ragány Misa rockműsora
19.45 Pataky Attila

Népi Ízek Találkozója, főzőverseny szeptember 17-én, szombaton

A fesztiválra érkezők szombaton és vasárnap közel 50 féle ételből válogathatnak.
Megkóstolhatják többek között: a szabolcsi töltött káposztát tejföllel, a szatmári kukoricadarás töltött káposztát, a brinzás galuskát, töltött galambot tepsis burgonyával, toroskáposztát, őzragut és szarvaspörköltet, körmös csülkös pacalt, párolt káposztaágyon grillezett szarvaskolbászt bagettban, lapcsánkát, birkás töltött káposztát, túrós és káposztás sztrapacskát, malactökét tojással, törtpaszulyt hagymás zsírral, törtpaszulyt füstölt hússal, ludaskását, ludaskását gerslivel, tökös lecsót, tanyasi birkapörköltet tarhonyával, birkagulyást, babgulyást, füstölt batyus vargányás burgonyalevest, a tirpák töltött burgonyalepényt, a káposztás-sörös sertés kolbászt knédlivel, füstölt kolbászos krumplilevest, házi készítésű lecsót, csülkös toroskáposztát, káposztás paszuly levest füstölt csülökkel, tirpák bablevest, a káposztás kakast, tirpák krumplilevest tojással, puliszkát sült hagymával, a körmös-csülkös sertéspörköltet kenyérrel és kovászos uborkával, palóclevest. Kóstolhatnak szilvalekváros buktát, káposztás buktát, almás piskótát, almás puffancsot, sós perecet, káposztás, almás, és meggyes rétest, szilvás papucskát, almás lepényt, rácsos linzert és túrós, lekváros, krumplis strúdlit, hagyományos házi süteményeket, bejglit, rétest.

Programok szombaton
10.00 Népi Ízek Találkozója
Csapatok felvonulása – a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar közreműködésével
10.30 „ELŐRE, CSAK ELŐRE, LÁSSUK MI LESZ BELŐLE!”
A nyíregyházi néptáncegyüttesek műsora (Igrice, Perdülő, Margaréta, Figurás, Lókötő-Topogó, Tánctanoda Sergő), közreműködik: a Lajtorjás Zenekar
14.00 Nyíregyháza MJV „Tirpák” lepénye – kóstoló
„Füstöltszalonnás, pirított káposztás kukoricalepény”
Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Technikum cukrász és szakács tanulói 2022 adag
füstöltszalonnás, pirított káposztás kukoricalepényt készítenek a 2022-es Tirpák Fesztiválra.

 

 

Népi ételek és alapanyagok

A Tirpák Fesztivál fontos küldetése a hagyományőrzés, a népi ételek és alapanyagok megismertetése. Ezt a törekvést tükrözi a tirpák ételek megjelenítése a rendezvényen. A gasztronómiában a hagyományokon kívül fontos a fejlődés és az aktuális trendek követése. Ez inspirálta a Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Technikumot, hogy a Tirpák Fesztiválra egy olyan ételt készítsenek, ami a tirpák gasztronómiai hagyományokra épül, de mégis követi a mai trendeket.

A tirpák lepény alapja kukoricaliszt, élesztő, só, tej felhasználásával készülő híg kelttészta. A kétezer adag lepényhez 60 kg kukoricalisztet dagasztanak be az oktatók irányítása mellett az iskola szakács és cukrász tanulói. A megsütött tészta alapra, a népi konyha elengedhetetlen alapanyaga a füstölt szalonna és a savanyú káposzta kerül. 80 kg szalonna alapon 120 kg apró savagyúkáposztát pirítanak meg. A fűszerezés után ezt 50 vendéglátó technikus tanuló végzi. Az így elkészült pirított káposzta kerül a sült „málé” alapra, amit még egyszer a sütőben megpirítanak.

Szombaton 14 órakor Kossuth téren kínálják majd a turisztikai és vendéglátó technikus diákok közreműködésével. Így 2022-ben 2022 szelet „Füstöltszalonnás, pirított káposztás kukoricalepény” várja majd az érdeklődőket a város főterén.

15.00 Főzőverseny eredményhirdetése és díjátadása
15.30 LK Beat
17.00 Mentha Project
19.00 TÓTH GABI élő koncert

VI. Nyíregyházi Bogrács-és Grillbajnokság szeptember 18., vasárnap

Programok
09.45 Nyírség Tirpák Népzenei Együttes
10.00 VI. NYÍREGYHÁZI BOGRÁCS- ÉS GRILLBAJNOKSÁG
Nyíregyházi civil szervezetek kulturális műsora
13.00 Folkfusion Band
14.00 Főzőverseny eredményhirdetése és díjátadása
15.00 Polip Band
A legkisebbeket szombat-vasárnap Játéksziget várja (darts foci, gyermekkörhinta, játszóház, ugrálóvár, trambulin, elektromos minibike).