Végéhez közeledik az az 5 milliárdos útfejlesztési program Nyíregyházán

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a lakóutcák fejlesztésére, amit híven tükröz az elmúlt években felújított, megépített utak magas száma. Jelenleg is folyamatban van egy nagyszabású útépítési, útfelújítási program.

 

 

Amellett, hogy 2022-ben pályázati forrásból megvalósult a Szarvas, Széchenyi és Szent István utcák teljeskörű felújítása, és elkezdődött a Szélsőbokori út felújítása is, a végéhez közeledik az az 5 milliárdos útfejlesztési program, melynek keretében ebben az évben további 20 utcában épülhet aszfaltozott út, és 5 utcában valósul meg teljeskörű útfelújítás Nyíregyházán.

Mint ahogyan az ismert, az egyes térségi fejlesztési igények támogatásáról szóló 1746/2020. (XI.11.) Korm. határozat alapján Nyíregyháza MJV Önkormányzata útfejlesztéseihez ötmilliárd forint támogatást kapott. Az önkormányzat a vissza nem térítendő kormányzati
támogatásnak köszönhetően több lépcsőben valósítja meg útfejlesztési programját. 2021-ben közös közbeszerzési eljárás eredményeként elindulhatott 18 utcában a földutak szilárdburkolattal történő kiépítése, melyek közül a fent megjelölt támogatásból valósultak meg az alábbiak: Hegedű utca-Tallér köz, Szamóca, Szamos, Ereszalja és Szarka utcák. A Gerely, Íjász, Vitorlás, Búvár, Horgony, Árbóc, Hatház, Thököly-Törzs utcát összekötő út, Hadobás, Hajlás, Főzde utca és a Fenyő utca egy szakasza ugyancsak állami forrásból, más támogatási keretből valósulhatott meg.

 

Jelenleg is folyik és a tervezett ütemben halad a Meggyfa, Gömb, Sátor utcák építése, amely várhatóan október elejére teljesen elkészül. 2022 nyarán megkezdődött és a tervezett ütemben halad az Acél, Apadó, Fenyő utca (Kerítés u. és Fenyő u. közötti szakasz), a Futó köz, Füredi – Gömb utca összekötő szakasz, a Gyűrű utca (Bogyó és Gomba utca közötti szakasz), a Hadik utca, Bolyai tér, Jó utca, Kacagó utca, Lengő utca (Naspolya és Szamóca utca közötti szakasz), Levél köz, Makay I. utca, a Muskotály köz, Pompás utca, Seregély utca és a Tiszalöki út építése. A kivitelezés időtartama 150 nap.

A Futó köz, a Hadik utca, és a Bólyai tér építése már befejeződött. A Levél köz és az Acél utca kivitelezési munkái is hamarosan befejeződnek és a műszaki átadás-átvételi eljárások ezen utcák esetében szeptemberben megkezdődhetnek. Az ötmilliárdos program keretében kezdődött meg idén nyáron a Hunyadi, a Luther, a Debreceni, a Kollégium, valamint a Derkovits utca felújítása, melyek várhatóan november végére készülnek el.