Véget ér az OLVASÓLÉTRA MINTAPROGRAM

Hetedik éve szerveznek Olvasólétra nyári programot a Vécsey Utcai Fiókkönyvtárban, amely idén minden rekordot megdöntött. Nem volt ritka, hogy hosszú sorok alakultak ki a könyvtáros pult előtt. Az Olvasólétra névre keresztelt olvasásnépszerűsítő program első alkalommal 2016 januárjában indultazzal a nem titkolt céllal, hogy az olvasás, a könyvek és a könyvtár számára hosszú időre megnyerje a résztvevő gyerekeket. Az időközben országos könyvtári mintaprogramok közé választott játékban14 különböző általános iskola diákjai vettek részt, akik közül 158-an jutottak az Olvasólétra legfelső fokára.

 

 

Idén a Jókai Mór Református Általános Iskola és a Vécsey Károly Általános Iskola diákjai voltak a legaktívabbak. Köszönet ezért az elhivatott, fáradhatatlan pedagógusoknak!

A gyerekeket idén is könnyű volt megnyerni a programnak, de a szülők körében is kedvező visszhangra talált a kezdeményezés. A játék remek motiváció volt a nyári olvasáshoz, amelyet gyakran kényszernek érezhetnek a gyerekek. A program meghirdetésekor minden gyermek hangosolvasási próbán vett részt, amelyet sikerrel teljesítve az Olvasólétra 1. létrafokára lépett, majd a könyvtáros által előre leválogatott könyvek közül választhattak a gyerekek olvasnivalót. Minden könyv elolvasása után feljebb léptek a könyvtárban kihelyezett jelképes létrán. Az elolvasott könyvekről rajzot készítettek, és elmesélték a könyv tartalmát is.A rajzokat idén is megtekinthetik a könyvtárban az érdeklődők.

A program kifejezetten az alsó tagozatos korosztály számára van kifejlesztve, hiszen ebben az életkorban már folyékonyan tudnak olvasni, ráadásul a kisdiák érdeklődése is ekkor differenciálódik. A siker vagy kudarcélmények hatására dől el, hogy mit fog szívesen tanulni, mivel fog szívesen foglalkozni a későbbiekben, így a célunk az volt, hogy az olvasás sikerélmény legyen. A diákok jórésze nem hagyta abba az olvasást azután sem, hogy a létra legfelső fokára lépett. Legnagyobb örömünkre továbbra is hozzák a beszámolókat, igénylik az olvasmányélmény megbeszélését. Észrevehetően fejlődött a kifejezőkészségük, gazdagodott a szókincsük és ügyesebbek lettek a történet összefoglalásához szükséges lényegkiemelésben is.

A Vécsey Utcai Fiókkönyvtárban 2022. szeptember 12-én záródó program közös tortázással és oklevélosztással ér véget, amelyet két időpontban: 9.00 órától és 11.00 órától szerveznekmeg idén, hiszen ekkora létszámú gyerek nem fér el egyszerre a fiókkönyvtárban.