Letöltendő börtönt kaptak a szabolcsi kutyaviadal szervezők

Súlyosította a másodfokú bíróság azoknak a vádlottaknak a büntetését, akiket a Nyíregyházi Járásbíróság 2022 nyarán tiltott állatviadal szervezésében és állatkínzás bűntettében mondott ki bűnösnek. Az ítéleti tényállás szerint a vádlottak éveken keresztül állatviadal céljára kutyákat tartottak, tenyésztettek és képeztek ki. Ezen túlmenően rendszeresen szerveztek tiltott állatviadalokat, és azokon részt is vettek.

 

 

Az állatok alultápláltsága és dehidratáltsága miatti rossz általános állapotuk már önmagában is alkalmas volt arra, hogy maradandó egészségkárosodásukat, pusztulásukat okozza.

A Nyíregyházi Törvényszék a 2022. december 09-én megtartott nyilvános ülésen I., II. és IV. r. vádlott próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetését 1-1 év, börtön fokozatban végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre, V. r. vádlott  próbaidőre felfüggesztett 1 év szabadságvesztés büntetését 8 hónap, börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre, a III. r. vádlottal szemben kiszabott 8 hónap végrehajtandó szabadságvesztés büntetést 1 évre súlyosította, míg a VII. r. vádlottal szemben kiszabott próbára bocsátás intézkedést 300.000 forint pénzbüntetésre változtatta meg. A VIII. r. vádlottal szemben kiszabott 750.000 forint pénzbüntetést – a vádlott anyagi, vagyoni helyzetére tekintettel  - 560.000 forintra enyhítette. VI. r. vádlottal szemben az ítélet már elsőfokon jogerőre emelkedett, míg a többi vádlottal szemben a másodfokú határozat a kihirdetése napján lett jogerős.

(Forrás: Nyíregyházi Törvényszék)