Árvíz miatt kitelepített családot fogadott be a Máltai Szeretetszolgálat Ipolytarnócon

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét házában helyeztek el egy hattagú családot a Nógrád megyei Ipolytarnócon. Az áradó Ipoly több épületet is elért a településen, az érintett háztartások lakói többnyire rokonaikhoz költöztek, egy családot pedig a karitatív szervezet fogadott be.

 

 

A kitelepítésekről folyóparti bejáráson döntött a település vezetése,  mielőtt az emelkedő víz elérte volna a falu szélén álló házakat. A Máltai Szeretetszolgálat épületébe befogadott családot a szervezet munkatársai költöztették át, személyes tárgyaikat, ingóságaikat személyautóval, egyetlen fuvarral el tudták hozni. A közösségi térként szolgáló, többek között gyermekfoglalkozásoknak, szociális ügyintézésnek otthont adó, de szükséghelyzetben akár melegedő helyiségnek, mosodának is alkalmas Jelenlét házban matracokon szállásolták el az embereket, akikről az önkormányzat közreműködésével gondoskodik a Szeretetszolgálat.

Az ugyancsak Nógrád megyei Litkén a település melletti domboldalról lezúduló víz sártengerré változtatott egy földutat, melynek végén lakóházak állnak. Az intenzív esőre tekintettel, a Máltai Szeretetszolgálat a településre behozta, és családoknál elhelyezte az érintett épületekben tartózkodó két idős embert, mielőtt az út teljesen járhatatlanná vált volna.

Az Ipoly menti településeket, valamint az ugyancsak áradó patakok mentén található lakóövezeteket a katasztrófavédelem munkatársaival közösen járták be a Máltai Szeretetszolgálat képviselői, hogy felkészüljenek a következő napokban esetlegesen szükségessé váló intézkedésekre.