A meghatalmazás minta buktatói

Egy meghatalmazással lényegében feljogosítjuk az általunk választott meghatalmazottat, hogy a meghatalmazásbanmegjelölt személyes ügyünkben eljárjon, minket képviseljen. Tehát képviseleti jogot ad a meghatalmazottnak, de nem kötelezi! Ez eddig egyszerűnek hangozhat, pedig nem az, mert számos tényezőre oda kell figyelnünk, ahogy korábban a meghatalmazástémakörét taglaló cikkünkben írtuk. Egyszerű és logikus megoldásnak tűnhet egy meghatalmazás minta használata, ám ebből több gondunk származhat, mint hasznunk. Na de kezdjük az elején.

 

 

Mikor kellhet meghatalmazás?

Amikor távollét, betegség, egyéb elfoglaltság miatt nem tudjuk személyesen intézni az ügyeinket, meghatalmazhatunk valakit, hogy intézze el helyettünk. Ez egy bizalmi helyzet is, mert a meghatalmazottunk az ügytől függően szerződhet és nyilatkozhat helyettünk, melyekből viszont mi kapunk jogosultságokat és kötelezettségeket.

Példák:
Ha Egyéni Vállalkozóként könyvelő szolgáltatását vesszük igénybe, adóbevallás készítésére. „Ha az adózó állandó meghatalmazással vagy megbízással rendelkező képviselője útján elektronikus úton teljesíti adóbevallási és adatszolgáltatási kötelezettségét, az állandó meghatalmazott vagy megbízott a megbízást követő nyolc napon belül köteles az adóhatósághoz bejelenteni a képviselt adózó nevét, elnevezését és adóazonosító számát.” Írja az Adózóna.

Postai küldemény átvétele„A posta meghatalmazás egy bárki által elkészíthető, egyszerű, rövid dokumentum, amelyben közöljük, hogy ki a Meghatalmazó (akinek a küldemény szól, de nem tudja átvenni) és ki a Meghatalmazott (aki helyette átveszi a küldeményt), illetve rögzíthetjük benne, hogy mikor (mettől meddig veheti át) és milyen ügyben (postai küldeményátvétel) járhat el a nevünkben.” A Pénzcentrumcikke szerint.

Orvosi leletek átvételére a jog szerint csak a betegnek van lehetősége. „Minden olyan adat, amely testi vagy szellemi egészségi állapotunkra vonatkozik, ideértve az általunk igénybe vett egészségügyi szolgáltatásokra vonatkozó olyan adatot is, amely információt hordoz egészségi állapotunkról, egészségügyi adatnak minősül.” Az Origo írása szerint. Ebben az esetben is fennállhatnak olyan tényezők, amelyek meggátolhatják ezt. Meghatalmazásralesz szükségünk ismét.

 

Meghatalmazás minta: mik a veszélyei?

A meghatalmazás minta lehet egy vonzó megoldás, azonban tényleg több veszélye van, mint haszna.
•    Lehet elavult
•    Tartalmazhat számunkra irreleváns bekezdéseket
•    Hiányozhat belőle számunkra fontos kitétel
•    Tartalmazhat más ügyet, mint a miénk
•    Nem biztos, hogy alkalmas a felhasználási célunkra
•    Lehet, hogy munkapéldány, befejezetlen

Hogyan mehetünk biztosra?

A meghatalmazásminta használata helyett a Szerziszerződésgenerátorának használatát javasoljuk. A Szerzi garantálja, hogy a rendszerében készült meghatalmazásnaprakész, és az igényeinknek megfelelő lesz. Ehhez nem kell mást tennünk, mint a platform által feltett kérdéseket megválaszolnunk, ami alapján a rendszer elkészíti a teljes, koherens dokumentumot. Ha nem biztos a dolgában, lehetősége van online jogi tanácsadás igénybevételére egy regisztrált, Magyar Ügyvédi Kamaránál ellenőrzött ügyvédtől.