Gerinctorna otthon: hogyan érdemes nekikezdeni?

Azokban, akik még sosem próbálták az otthoni gerinctornát, joggal merül fel a kérdés, hogy van-e értelme elkezdeni a gyakorlatokat, nem veszélyes-e, vagy hatékony lesz-e egyáltalán. Azt azonban jó tudni, hogy a gerinctorna rendkívül fontos az egészséges gerinc és testtartás megőrzése szempontjából.

 

 

A gerinctorna segít a testtartás javításában. Erősíti a hát és a hasizmokat, mely elősegítheti a magabiztos tartást és megjelenést, így javítja az önbizalmat. Segíthet megelőzni a gerincproblémákat, mint például a hátfájást, a nyakfájást és a gerincferdülést. Az erős, rugalmas izmok a megfelelő pozícióban tartják a gerincet, mely így hatékonyabban ellenáll a mozgás okozta stressznek.

Nem pihentetni kellene inkább a gerincet, ha az fájdalmas?

Bizonyos esetekben nem. Egy szakértő által kidolgozott gerinctorna-gyakorlatsorcsökkenti a gerincfájdalmat és a merevséget. Az izmok erősítése és nyújtása enyhíti az izomfeszültséget és a szorító érzést, mely gyakran kísérő tünetként jelentkezik a gerincbántalmak esetében.
A torna javítja továbbá a test mozgékonyságát és rugalmasságát, így megelőzhetőek a sérülések is. Idővel kevésbé lesz korlátozott a mozgékonyság, hiszen ha megerősödnek a gerinc melletti izmok, javul az általános állóképesség és a vitalitás. A rendszeres edzés fokozhatja az energiaszintet.
A naponta végzett gerinctorna mérsékli a stresszt és a szorongást, ami pozitívan hat az elme egészségére. Az edzés összpontosítást igényel – ez pedig segítségünkre van a nyugodt légzés és az elmélyült gondolkodás gyakorlásában is.
A gerinctorna rendkívül fontos az egészséges gerinc és testtartás megőrzése szempontjából, és hozzájárulhat az általános jó közérzethez és fittséghez. A Gyógytornászom rendelő weboldalán bővebben olvashatsz a gerinctorna menetéről.

 

 

Hogyan kezdjük el az otthoni gerinctornát?

Ha komoly gerincbántalmakkal küzdünk, mindenekelőtt kérjük ki egy hozzáértő orvos vagy terapeuta véleményét. A szakember a konzultáció során feltérképezi, hogy pontosan mi a legmegfelelőbb mozgásforma számunkra. Lássuk, hogyan érdemes haladni a gyakorlatokkal!
1.    Kezdjük lassan, kis lépésekben! A gerinctorna megkezdésekor fontos, hogy lassan haladjunk, és ne tegyük ki magunkat túlzott erőfeszítéseknek. Fokozatosan növeljük az edzés intenzitását és időtartamát.
2.    Melegítsünk be! A testnek fel kell készülnie a fokozott igénybevételre. Végezzünk könnyű kardióedzést – séta vagy helyben kocogás.
3.    Válasszunk megfelelő gyakorlatokat!Az interneten számos gyakorlat fellelhető, de a biztonság kedvéért érdemes szakértőt is bevonni a folyamatba.
4.    Koncentráljunk és legyünk óvatosak! A gyakorlatokat a lehető legpontosabban kell elvégezni, hiszen elég egy rossz mozdulat, és máris többet ártunk, mint amennyit használna a mozgás a gerincünknek.
5.    Regenerálódjunk! Az edzés után pihenjünk, és adjuk meg a testünknek az időt a regenerálódásra. Ne feledjük, hogy a gerinctorna egy hosszú távú, fokozatos fejlődéssel járó folyamat, ezért tartsuk magunkat az edzéstervhez, és ne adjuk fel, ha nem látunk azonnali eredményeket.
6.    Mozogjunk rendszeresen! Érdemes minden nap rászánni legalább néhány percet a gyakorlatokra, hogy segítsünk megőrizni a gerincünk egészségét.