Hogyan válasszunk tetőcsomagtartót?

Így növeljük meg autónk csomagterét egyszerűen.

Az autózás nem csak az egyik pontból másikba való eljutás egyik legegyszerűbb módja, hanem egyfajta életstílus, amelyet sokan választanak azért a szabadságért, amit ez nyújt. Autóval eljuthatunk olyan helyekre is, amiket másként nem tudunk megközelíteni, lehetőséget ad a felfedezésre, az ismeretlen megismerésére. Az előbbiek mellett persze segíthet megkönnyíteni a bevásárlást vagy a munkába járást is, de kétségtelenül a családi nyaralások, a kirándulások és a kalandozások azok az emlékek, amiket később is szívesen felidézünk.

 

 

Az autós utazás nagy előnye tehát a szabadság, hogy nem kell a menetrendhez igazodni, akkor jövünk és megyünk, amikor kedvünk tartja. Így utazva gyakran a legnagyobb kényelmet szeretnénk élvezni, és egyre több poggyászt szeretnénk magunkkal vinni, de legalábbis elég gyakran megesik, hogy többet mint amit az autó belső térében elfér. Itt jön képbe a tetőcsomagtartó, amely lehetővé teszi, hogy extra tárgyakat, felszereléseket és csomagokat szállítsunk a tetőn. Ez a praktikus és funkcionális kiegészítő biztosítjai, hogy a csomagok terén se legyünk korlátozva.

Mi alapján válasszunk tetőcsomagtartót?

A tetőcsomagtartók sokféle méretben és kialakításban elérhetőek. Mivel az autók mérete és felszereltsége is változatos, ezért ezek a tartozékok is alkalmazkodnak az igényekhez, és biztosítják a sokféleséget.

 

 
Kép forrása - www.autoalkatreszek24.hu

Méret és kapacitás

Az egyik legfontosabb szempont, ami segít meghozni a döntésünket, az az, hogy pontosan mit és mennyit szeretnénk szállítani. Az előbbi jellemzők mellé érdemes természetesen a mekkora és milyen nehéz kérdéseket is megválaszolni, hiszen ezek alapján már meg tudjuk határozni a csomagtartó paramétereit is. Természetesen fontos szem előtt tartani a tetőcsomagtartó terhelési kapacitását és a gyártó által ajánlott súlyhatárokat.

Az autónk típusa és a szerelési lehetőségek

A hogy már írtuk, a tetőcsomagtartóknak különböző típusai vannak, amelyeket az autó típusához és a szerelési lehetőségekhez lehet igazítani. A tetőcsomagtartók,tetőboxok és kerékpárszállítók több változata is létezik, érdemes utánajárni, hogy kompatibilis-e a kiszemelt darab az autónkkal.

Biztonság

Fontos, ha nem a legfontosabb részlet, hogy a tetőcsomagtartó biztonságosan rögzítse a szállított tárgyakat. Még vásárlás előtt vizsgáljuk meg, mérjük fel, hogy mennyire stabil a szerkezet, hogy rendelkezik-e megfelelő rögzítési mechanizmusokkal, például biztonsági zárral vagy rögzítőpántokkal, amelyek megbízhatóan tartják a terhet. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a csomagtartó felszerelésével megnő az autónk magassága, amivel vezetés közben számolni kell.

Hogyan szereljük fel a tetőcsomagtartót?

A tetőcsomagtartó felszerelése az autóra némi odafigyelést és előkészületet igényel, de nem túl bonyolult folyamat, a szereléssel töltött idő az autó és a tartó típusától függ, de általában 30 perc és egy óra közötti időtartamra lehet számítani. Néhány kéziszerszámra lesz a művelethez szükség, illetve jól jön, ha valaki a segítségünkre lesz a szerelés során, hiszen így az illesztéseket könnyebb elvégezni. A gyártó leírását követve, a kezdeti ellenőrzések, a kompatibilitás felmérése után érdemes munkához látni. Ügyeljünk a pontos és stabil rögzítésekre. Ellenőrizzük a szerelési pontokat, hogy meggyőződjünk a stabilitásról. Ha pedig a használatra kerül a sor, ne felejtsük el, hogy egyenletesen terheljük a csomagtartót.