Ismerd meg, milyen feltételei vannak a személyi kölcsönnek 2023-ban!

Ha személyi kölcsön igénylését tervezed, akkor célszerű ismerni az igénylés feltételeit. Ez a nagyon népszerű hiteltípus 2023-ban is sokaknak jelenthet majd hatalmas segítséget az átmeneti pénzügyi problémák áthidalására.

 

 

A személyi kölcsön sokak számára vonzó megoldás

Statisztikák szerint 2023-ban a személyi kölcsön újra az egyik legnépszerűbb hiteltípus lesz, hiszen a könnyű hozzáférhetőség, a viszonylag alacsony kamatok, a szabad felhasználhatóság vonzóvá teszi. Lényegében bármire költheted: felújíthatod a lakást, segíthet az autóvásárlásban, megoldhatja a számlák befizetését anélkül, hogy ingatlanfedezet kellene hozzá.

A konstrukció kiválasztásában, azaz abban, hogy melyik bank ajánlata a legkedvezőbb a számodra, az akolcson.hu hitelkalkulátora hatékony segítséget nyújt. Sajnálatos módon a tavalyi és az idei év sok negatív változást hozott, többek között a hitelkamatok nagymértékű emelkedését is.

A személyi kölcsön felvételének feltételei 2023-ban

Ahhoz, hogy személyi kölcsönt vehess fel, bizonyos feltételeknek meg kell felelned. Alapvető elvárás a 18 éves életkor, a megfelelő jövedelem, a cselekvőképesség. Változás az igényléshez szükséges jövedelem mértékében van, amit az infláció következtében a bankok többsége megemelt.

A bank értékelni fogja a hitelképességedet az igazolt jövedelmed alapján, majd annak függvényében engedélyezi (vagy elutasítja) a személyi kölcsön felvételét. A jövedelmed leginkább munkából származó lehet – ez az elsődleges jövedelem –, azonban lehetőséged van akár további bevételeket is elfogadtatni, ezek másodlagos jövedelmek.

 

 

Elsődleges és másodlagos jövedelem

Az elsődleges jövedelem igazolásának lehetőségei:

  • Az alkalmazottként kapott munkabéredet egy 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolással tudod igazolni. Ez igazolni fogja azt is, hogy nem állsz próbaidő és felmondás alatt.
  • Vállalkozóként a NAV által kiállított igazolást kell benyújtani, ami bizonyítja, hogy a vállalkozásodat legalább egy éve fenntartod, és erről megvan az előző üzleti év mérlege vagy éves beszámolója. Kiegészítésként csatolni kell egy olyan igazolást is, ami megmutatja, hogy a vállalkozásodnak nincs a NAV felé tartozása.
  • Nyugdíjasként az öregségi nyugdíjra szóló jogosultságot kell nyugdíjas igazolvánnyal és nyugdíjszelvénnyel igazolni, rokkantnyugdíjasként pedig a rokkantság megállapításáról szóló véglegesítő iratot kell bemutatni.
  • Külföldi munkavállalóként a jövedelemigazolást a külföldi munkáltatótól kell beszerezni vagy az adóhatóság által kiállított dokumentummal bizonyítani.

A másodlagos jövedelmekben közös, hogy nem képezhetik önmagukban a hitel fedezetét, vagyis mindenképpen valamilyen igazolt rendszeres jövedelemre lesz szükség. Másodlagos jövedelemnek számít a családi pótlék, a GYES, a GYED, a rendszeres szociális juttatások, az ösztöndíj, az osztalék, az értékpapírok vagy a műkincsek.

Igényelj te is személyi kölcsönt, és használd ki a szabad felhasználhatóságát!