Milyen eszközökkel és szerszámokkal lehet a csempét vágni?

Fürdőszoba-felújításkor ha a költségvetés engedi, akkor általában a burkolatokat is cseréljük. Ilyenkor nem kerülhetjük el a csempevágást. De vajon ehhez milyen szerszámot használhatunk? Az első gondolata mindenkinek a csempevágó, hiszen egy ipari csempevágó kétségtelenül a legjobb eszköz erre a célra. Merthogy még a keményebb csempét is nehézség nélkül el lehet vágni vele – ellentétben a hagyományos kézi csempevágóval, aminél a keményebb csempék vágása azért nagy kihívást jelent. A hobbi barkácsolók ugyanakkor nem feltétlenül szeretnének sokat költeni ilyen professzionális eszközökre, így olykor egy sima flex is jó szolgálatot tehet. De mikor melyiket érdemes használni?

 

 

Nem mindegy, milyen csempét kell vágni

Egy burkolatcsere nemcsak az alapanyag-szükséglet kiszámításával és a csempék kiválasztásával jár, a szükséges szerszámok beszerzésére is gondolni kell. Nagyobb projekteknél flex helyett célszerű legalább egy kézi csempevágót beszerezni. De előfordulhat, hogy keményebb csempét választottál, aminek a vágása bizony nem egyszerű egy kézi csempevágóval, sőt lehet, hogy nem is fogsz vele boldogulni. Ilyenkor egy ipari típusra lesz szükség, amivel pontos vágási felülettel lehet vágni.
A normál kerámialapok vágása viszonylag egyszerű feladat, azonban nagyméretű porceláncserép, fa- vagy természetes kőutánzatú, valamint üvegmozaik lapok már nem olyan könnyen megmunkálhatók. A megfelelő csempeválasztással, a megfelelő szerszámokkal ezek az kihívások azonban tökéletesen megvalósíthatók minden hobbi barkácsoló számára.

Az evidens választás, avagy a csempevágó

A kézi csempevágó használata rendkívül egyszerű:

  1. Elsőként el kell helyezni a burkolóelemet a csempevágó talapzatára, a vágórész alá.
  2. Majd határozott mozdulattal végighúzni a csempevágó vágókerekét, ami mély karcolást ejt a burkolaton.
  3. Végül a karcolás mentén kell eltörni a burkolatot.

A kézi csempevágó hatékonyan használható általában sima vagy kisebb bordázattal rendelkező, főként mázas kerámialapokkal való munkavégzéshez. Nagyobb bordázatú csempék és vastag járólapok vágásakor azonban nem ideális választás.

Költséghatékony és egyszerű megoldás: a flex

A flex, avagy eredeti nevén a sarokcsiszoló tényleg szinte mindenre jó. Még csempe vágására is. Igaz, ha csempevágásról van szó, akkor ez nem a profik eszköze, hanem inkább azoké, akik DIY jelleggel dolgoznak, hobbiból, és nem akarnak egy nagyobb gépbe beruházni, méregdrága összegeket kiadni. A sarokcsiszoló ugyanis egy profi ipari csempevágóhoz képest baráti áron beszerezhető.

A csempe íves vágását a sarokcsiszolón rögzített gyémánttárcsák segítségével is elvégezheted. A minőségi gyémántvágó élekkel a kezdő barkácsolók is könnyedén és jó eredménnyel dolgozhatnak. A felfogatás egyszerűen megoldható 22,23 mm furatmérettel, közvetlenül vagy M14 csatlakozóval. Legyen szó egyenes vonalú vágásról vagy csempe íves vágásáról, fontos a megfelelő hűtés, amivel meghosszabbítod a vágóél élettartamát.

Fotó: Bosch sarokcsiszoló (Zákány Szerszámház)

 

 

Ipari csempevágó: az igazi profik eszköze

Amikor a kézi csempevágó vagy a sarokcsiszoló már nem nyújt hatékony megoldást, akkor kerül a képbe az ipari csempevágó. Ez a professzionális gép precízebb csempevágást tesz lehetővé, mint egy flex. Erőteljes motorral rendelkezik, ami könnyedén megbirkózik a vastagabb vagy keményebb csempékkel. Ezzel a géppel nagyobb terhelés alatt is folyamatosan és precízen lehet dolgozni, így ideális választás profi munkákhoz vagy bonyolultabb burkolási projektekhez. Az ipari csempevágóval a vágási felület szép és pontos lesz, biztosítva a kiváló minőségű végeredményt.

Szerezd be gyorsan és egyszerűen a legsokoldalúbb szerszámokat!

Amennyiben eldöntötted, hogy – a csempevágó mellett, vagy az ipari csempevágó helyett – szükséged van egy olyan sokoldalú szerszámra, mint egy sarokcsiszoló, fontos, hogy megbízható és jó minőségű darabot válassz.
A Zákány Szerszámház széles választékot kínál a flexek terén is, így biztosan találsz olyan modellt, ami megfelel az igényeidnek. Választhatsz akkus vagy vezetékes kivitelt attól függően, melyiket találod kényelmesebbnek és praktikusabbnak. De ha már ezek az eszközök megvannak, és más szerszám után néznél, azokat is könnyen beszerezheted tőlük!

Képek forrása: Zákány Szerszámház