Nyíregyházára érkezik a Szabadság, szerelem – Petőfi 200 című előadás

A Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából készült zenés irodalmi előadást május 31-én 13 órától, Nyíregyházán, a Móricz Zsigmond Színházban láthatja legközelebb a közönség. Az Ugron Zsolna József Attila-díjas író, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatójának szövegkönyvével, a Kossuth-díjas Káel Csaba rendezésében készült izgalmas produkcióban a költő és felesége együtt mesélik el történetüket.

 

 

A Petőfi-versmegzenésítésekkel és táncos betétekkel átszőtt darab azt is bemutatja, hogy Petőfinek milyen fontos volt a szabadság és a szerelem. A költő szerepében Zámbori Soma látható majd, Szendrey Júliát Katona Kinga alakítja, az előadás narrátora Szabó Sebestyén László lesz. Az előadásban fellép 4S Street, Ember Márk, Sena, Trap kapitány és a Tha Shudras és a The Biebers.

Kilenc könnyűzenei versfeldolgozás; Petőfi Sándor forradalmi lelkülete, a szabadság és a szerelem mindent elsöprő ereje és a költő alakja is megelevenedik abban a formabontó zenés előadásban, amely egyből dupla teltházas előadással mutatkozott be március 15-én, Budapesten, a Hagyományok Házában. Ezt követően országjáró körútjának kezdetén, Balassagyarmaton is nagy sikert aratott április 12-én. Majd Zalaegerszegen is kirobbanó sikerrel mutatkozott be április 19-én. Az előadást közkívánatra újra Budapesten, a MÜPA-ban láthatta a fővárosi közönség május 17-én, majd az országjáró körút május 23-án Békéscsabán folytatódott.

A produkció gerincét Petőfi versei adják, amelyek közül kilencet – a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány (KKETTKA) felkérésére – népszerű könnyűzenei előadók dolgoztak fel, a saját stílusukhoz illeszkedően. Aurevoir. (Ki vagyok én? Nem mondom meg…), Dánielfy Gergő (Nem ért engem a világ), Ember Márk (Föltámadott a tenger…), Paulina (A szabadsághoz), Romengo (Ha az Isten…), 4S Street (Szeretek én), Trap kapitány és a Tha Shudras (Szeptember végén), The Biebers (1848), valamint Sena (Egy gondolat bánt engemet…) videoklipet is készített a megzenésített versekhez, amelyek ugyancsak megjelennek a Kossuth-díjas Káel Csaba rendezésében megvalósuló egyórás színdarabban. A darab szövegkönyvét – Szendrey Júlia, Petőfi Sándor és Ady Endre műveinek felhasználásával – Ugron Zsolna József Attila-díjas író, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatója írta. A színpadi mű ötletét Schmidt Mária történészprofesszor, a KKETTK Alapítvány főigazgatója adta.

A főként középiskolásoknak szóló előadás két szereposztással készült: Petőfi szerepében Zámbori Soma, illetve Berettyán Nándor látható, Szendrey Júliát Bánovits Vivianne, illetve Katona Kinga alakítja, míg narrátorként Berecz István, illetve Szabó Sebestyén László látható.

 

 

A darab országjáró körútjának negyedik állomásaként május 31-én, Nyíregyházára érkezik, ahol Petőfi Sándor szerepében Zámbori Somát láthatják a nézők, Szendrey Júliát katona Kinga alakítja, a narrátor Szabó Sebestyén László lesz. Az előadásban fellép a 4S Street; Ember Márk, Sena, Trap kapitány és a Tha Shudras; és a The Biebers.

A darabot táncos betétek is színesítik Bíró Márton, Lázár Dóra Anna, Popovics Márk és Pálinkó Johanna előadásában.

A Petőfi-versmegzenésítések klipjei elérhetőek a Kertész Imre Intézet Youtube-csatornáján: https://www.youtube.com/playlist?list=PLUYu2jHE6jKx7apE2_VRxP-122tFoGT5n

Az előadásban szereplő dalokból válogatáslemez is készült, amely március 15-én jelent meg digitális terjesztésben a Kertész Imre Intézet gondozásában.

A „Petőfi 200 – Közös jó a szabadság” programsorozatot a Nemzeti Kulturális Alap – Petőfi 200 Ideiglenes Kollégium támogatta.